Katere hrane nam ni treba zavreči?
Print Friendly, PDF & Email

Včasih smo bolj lačni, drugič manj. Kakšno jed imamo raje, spet druge nam ne dišijo tako zelo. In kaj hitro se zgodi, da nam ostane kaj hrane od kosila, pa je je škoda zavreči. Včasih bi radi tudi privarčevali dragoceni čas in skuhali za kakšen dan vnaprej. Nekatere jedi lahko enostavno pogrejemo in pojemo, nekatere lahko predelamo v povsem novo jed, za nekatera živila pa velja, da jih ni primerno pogrevati.

S tem prispevkom vas želimo spodbuditi k “recikliranju” hrane, saj se je vse preveč zavrže, hkrati pa opozoriti na nekatere nevšečnosti, do katerih lahko pride pri neprimerni predelavi določenih živil.

Pogrevanje in shranjevanje

Preden pomislimo na ponovno uporabo in pogrevanje jedi, je potrebno razmišljati o pravilnem shranjevanju že pripravljenih živil. Tako je, na primer pri rižu in krompirju zelo pomembno, da sta po kuhanju čim prej pospravljena v hladilnik, saj se pri sobni temperaturi začnejo množiti bakterije, ki lahko ob zaužitju slabo vplivajo na naše zdravje. Najbrž sicer ne bo nič narobe, če si boste občasno dovolili pogreti katero živilo, ki ga sicer naj ne bi pogrevali. Težave in nevšečnosti lahko nastanejo, če s tem početjem pretiravamo in uživamo veliko takšne hrane oziroma jo uživamo vsakodnevno.

Že stare mame so govorile, da se krompirja, gob, špinače … ne sme pogrevati. Nekateri se držijo teh zapovedi, drugi imajo drugačne izkušnje in jim pogreta živila ne povzročajo nevšečnosti. Zakaj torej določenih živil ne bi smeli pogrevati in kako jih je potrebno shraniti?

Krompir

Pravilno ohlajen in kasneje pogret krompir ni nevaren. Nevarnost se pojavi, če ga boste pripravljenega pustili na sobni temperaturi in ga nato slabo pogreli. Razvije se lahko namreč nevrotoksin, botulin, ki ga proizvedejo bakterije. Pri pogrevanju krompirja pa težavo predstavlja tudi razgradnja škroba, kar je lahko škodljivo predvsem za ljudi, ki imajo že sicer težave s prebavljanjem škroba. Torej se pogrevanje krompirja odsvetuje predvsem zaradi težje prebavljivosti.

Špinača, zelena in rdeča pesa

Določene zelenjave ni priporočljivo pogrevati, ker se s pogrevanjem nitrit v njih pretvori v toksin, ki lahko deluje rakotvorno. V to skupino spadajo špinača, zelena, rdeča pesa …

Gobe

Beljakovine v gobah razpadejo takoj po rezanju. Če pripravljene gobe shranite v hladilniku in pogrejete v roku 24 ur, ne boste tvegali zastrupitve. Če pa bi gobe želeli pogreti kasneje, pa lahko izzovete težave. Gobe namreč vsebujejo mikronutriente, ki lahko ob pogrevanju povzročijo, da pride do resnih želodčnih težav. Poleg tega pa se lahko na njih kaj hitro pojavijo škodljive bakterije.

Jajca

Beljakovine se pri ponovni toplotni obdelavi spremenijo in lahko ob uživanju škodujejo telesu in prebavi. Ker se sestava beljakovin v jedi popolnoma spremeni, lahko to povzroči prebavne motnje. Tako tudi pogrevanje jajc, še posebej trdo kuhanih ali umešanih, postane nevarno, saj škoduje prebavi.

Riž

Nekuhan riž lahko vsebuje spore bakterij, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. Spore lahko preživijo toplotno obdelavo in če kuhan riž stoji na sobni temperaturi, se bodo spore množile in proizvajale strupe, kar lahko povzroči bruhanje ali diarejo. Ti strupi se ne uničijo niti s ponovnim segrevanjem riža.

Ideje za ponovno uporabo

Kruh

Kruh je živilo, ki ga imamo vedno doma oziroma mora biti vedno na zalogi. Zato se nemalokrat zgodi, da postane kruh star. Zavreči ga je potrebno le, če se na njem naredi plesen. Tudi če je suh in trd, je še vedno uporaben. Iz njega lahko naredimo popečene kocke za juho, razne cmoke, šnite ali pa ga zgolj popečemo in namažemo, ter pojemo kot opečenec.

 1. Pečeni kruhovi cmoki.
 2. Kruhova štruca.
 3. Kruhov hren.
 4. Hrustljave cimetove žemljice.
 5. Odlične domače drobtine.
 6. Kruhove rezine iz pečice.
 7. Kruhovi cmoki iz pekača.
 8. Pisani kruhovi cmočki.
 9. Kruhovi cmoki s panceto.

Krompir

Pri kuhanem krompirju je ključnega pomena dobro shranjevanje. Ne smemo ga predolgo pustiti pri sobni temperaturi. Pri predelavi krompirja je najpogosteje mišljen pire krompir, ki ga lahko spremenimo v svaljke ali cmoke z različnimi polnili, uporaben pa je tudi za pripravo žemljic.

 1. Krompirjevi svaljki.
 2. Popečen pire krompir.
 3. Žemljice iz krompirjevega testa.
 4. Pastirska pita s tuno.
 5. Slivovi cmoki.

Riž

Če višek kuhanega riža primerno shranimo na hladnem, ga lahko uporabimo za pripravo povsem novih jedi.

 1. Polpeti z rižote.
 2. Riževa solata.
 3. Mesni polpeti z rižem.

Mesnine in siri

Po praznikih in praznovanjih se pogosto zgodi, da nam v hladilniku ostanejo narezki iz mesnin in sira. Ni potrebe, da bi še nekaj dni jedli sendviče iz narezkov, saj lahko te sestavine spremenimo v razne omlete, pica mafine, kanelone …

 1. Pizza muffini.
 2. Gratinirane palačinke iz ostankov.
 3. Omleta.
 4. Slastni čeveljci – obloženi kruhki.
 5. Obložena polenta.

Meso

Govedina iz juhe, razni zrezki, ražnjiči, pečen piščanec … zgodi se, da tudi največjim ljubiteljem mesa ostane kakšen kos. In tudi te se da predelati in ponovno uporabiti.

 1. Polpeti iz ostankov pečenega piščanca.
 2. Govedina v solati.
 3. Preprosta omaka iz kuhane govedine.
 4. Mesna rižota.
 5. Govedina z bučnim oljem.
 6. Rižota iz včerajšnjega piščanca.
 7. Okusne gratinirane testenine z mletim mesom.
 8. Goveji polpeti s parmezanom.
 9. Mesna štruca iz jušnega mesa.

Sladice

Tudi to se zna zgoditi, da ostanejo kosi biskvita, ostanki bombonjer, keksov ali čokolade pred iztekom roka uporabnosti. Ampak sladkih dobrot ni potrebno zavreči. Lotite se lahko prave sladke reciklaže.

 1. Sočne makove kroglice.
 2. Zelo čokoladni mafini.
 3. Čokoladne kroglice.
 4. Beljakov kruhov narastek.
 5. Sladek kruhov narastek.
 6. Čokoladno kokosove kocke brez peke.
 7. Rumove kroglice.
 8. Slastna čokoladna salama.
 9. Čokoladne kokos rezine brez peke.
Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.6]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor