Skalce
Print Friendly, PDF & Email

Skalce so hitro narejeni domači piškoti, ki vsebujejo le sestavine, ki jih imamo običajno doma. Že samo ime pove, da spominjajo na majhne skale, saj so neenakomernih in nekoliko nazobčanih oblik. Ko zagrizemo vanje prodremo skozi hrustljavo skorjico v mehko sredico, ki jo spremljajo majhni čokoladni koščki in sočne rozine.

Skalce – pripomočki:

  • skodelica
  • večja posoda
  • mikser
  • žlica, vilica
  • pekač (klasična velikost)
  • peki papir

Skalce – sestavine:

  • 10 dag masla ali margarine
  • 10 dag sladkorja v prahu (ali kristalnega)
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 jajci
  • 30 dag bele gladke moke
  • limonina lupinica
  • ščepec sode bikarbone
  • 10 dag rozin
  • 10 dag jedilne čokolade
  • 1 dl pomarančnega soka
  • 1 žlica ruma (po želji)

Skalce – postopek:

V skodelico nalijemo 1 dl pomarančnega soka in v njem namočimo 10 dag rozin. Če piškotov ne bodo jedli otroci, lahko del pomarančnega soka nadomestimo z rumom. Pustimo jih namakati vsaj toliko časa, da pripravimo teste, saj bodo tako bolj sočne.

V posodo stresemo 30 dag bele gladke moke, 1 vanilin sladkor, 10 dag sladkorja v prahu (uporabimo lahko tudi kristalni sladkor). Dodamo ščepec sode bikarbone (nadomestimo jo lahko s pecilnim praškom). Nastrgamo limonino lupinico.

V posodo ubijemo 2 celi jajčki.

10 dag masla (ali margarine, če masla nimamo) narežemo na tanke rezine in dodamo v posodo.

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.

Približno 10 dag jedilne čokolade (lahko še kakšen dodaten gramček, če imate radi čokolado) narežemo na majhne koščke in jih dodamo k masi. Prilijemo še namočene rozine. Nekaj tekočine (pomarančnega soka) pustimo v skodelici in prilivamo po potrebi.

Dobro premešamo, da se koščki čokolade in rozine enakomerno porazdelijo po masi.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo skalice. Oblikujemo jih tako, da najprej z žlico zajamemo kupček mase in jo položimo na pekač. Nato pa z vilico oblikujemo ostre robove, ki spominjajo na skalce.

Skalce pečemo 15 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 180° C.

Ohlajene shranimo v steklen kozarec ali škatlo za piškote.

Potem pa čimveč samokontrole, da jih ne zmanjka še isti dan.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor