Kruhov hren
Print Friendly, PDF & Email

Kruhov hren je tradicionalna koroška jed. Gre za gosto omako, ki jo ponavadi postrežemo skupaj s praženim oziroma restanim krompirjem in kuhano govedino, ki nam ostane od nedeljskega kosila. Receptov je res veliko, saj so okusi različni in tako nekateri dodajo še jabolko, kis ali smetano. Osnova je vedno ista; star kruh, goveja juha oziroma jušna osnova in nariban hren. Odlično kosilo, ko imamo preveč starega kruha in ne vemo kam z njim. Poleg tega hren uvrstimo na naše jedilnike predvsem v velikonočnem času, a bi ga bilo zaradi njegovih številnih dobrih lastnosti dobro uživati pogosteje.

kruhov-hren-1

Kruhov hren – pripomočki:

  • lonec
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • ribežen

Kruhov hren – sestavine:

Za približno 3 – 4 osebe

  • 500 g starega kruha (najbolje belega)
  • 600 ml goveje juhe oziroma jušne osnove (če nimate nič od tega, lahko dodate tudi vodo)
  • žlička mešanice začimb
  • žlica olja
  • 2 do 3 žlice surovega naribanega hrena

Kruhov hren – postopek:

Star kruh ali žemljice narežemo na kocke.

kruhov-hren-2

Narezan kruh damo v lonec in čez njega polijemo govejo juho oziroma jušno osnovo.

kruhov-hren-3

Na malem ognju kuhamo približno 15 do 20 minut, da se kruh razpusti. Vmes neprestano mešamo, da se nam ne prismodi.

kruhov-hren-4

Nato dodamo mešanico začimb, olje in hren. Dobro premešamo.

kruhov-hren-5

Na malem ognju pustimo še par minut. Če je omaka pregosta, jo še malo zalijemo s tekočino.

kruhov-hren-6

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

One thought on “Kruhov hren

Dodaj odgovor