Slastni čeveljci – obloženi kruhki
Slastni čeveljci so krasna popestritev slavnostne mize. Lahko so zanimiva predjed ali okusen prigrizek. Priprava slastnih čeveljcev morda zahteva malce več časa, a bodo prav gotovo poželi občudovanje. Predvsem otroci bodo navdušeni, priporočam pa vam, da pripravite dodatne “vezalke” za najmlajše goste, saj jih bodo z veseljem pojedli.
Slastni čeveljci – obloženi kruhki – pripomočki:
- nož
- deska
- žlička
- kozica
Slastni čeveljci – obloženi kruhki – sestavine:
- majhni, podolgovati kruhki
- različne vrste mesnin
- različni siri
- zelena solata, motovilec…
- različna zelenjava
- majoneza
- špageti
Slastni čeveljci – obloženi kruhki – postopek:
Kruh odrežemo, kot prikazuje slika. Notranjost kruha izdolbemo. Ostankov kruha ne zavrzite, ampak jih predelajte v kaj okusnega (npr. kruhove kocke ali drobtine).
Mesnine narežemo na manjše kose. Uporabimo lahko salame, klobase ali druge mesnine, tudi ostanke pečenega mesa. Narežemo še sire in različno zelenjavo. Uporabimo lahko svežo ali vloženo. Vmes pristavimo še kozico z vodo in skuhamo špagete. Za vsak čeveljc potrebujemo en špaget, a se med vezanjem radi strgajo, zato priporočam, da skuhate kakšnega za rezervo. Tudi otroci bodo z veseljem pojedli še kakšno dodatno “vezalko”.
Ko imamo vse sestavine pripravljene, se lotimo sestavljanja čeveljcev. Notranjost čeveljca premažemo z majonezo. Po želji lahko uporabimo tudi gorčico ali sirni namaz. Na dno položimo solato.
Nato pa polnimo čeveljce z mesninami, sirom in zelenjavo. Več različnih sestavin bomo uporabili, bolj zanimiv bo končni izdelek. Mesnine lahko zvijamo ali prelagamo, da dobimo zanimive oblike.
Za piko na i, špagete zavežemo kot vezalke in jih s pomočjo majoneze pritrdimo na čeveljce.
Slastne čeveljce lahko ponudimo namesto obloženih kruhkov, lahko pa par čeveljcev ponudimo kot predjed.
Brbončice vam bodo hvaležne.