Čokoladno kokosove kocke brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Kokos in čokolada sta pri naši hiši vedno zmagovalna kombinacija in sem spadajo tudi čokoladno kokosove kocke pripravljene brez peke, kar vse skupaj še malce bolj poenostavi. Najtežji del pri vsej pripravi čokoladno kokosovih kock je pravzaprav čakanje, da se vse skupaj ohladi in strdi v hladilniku … Pa kar začnimo, da se bomo čim prej lahko sladkali s čokoladno kokosovimi kockami, ki po svojem okusu morda malce spominjajo na rumove kroglice, a so vseeno drugačne.


Pripomočki za čokoladno kokosove kocke

  • sekljalnik (za mletje piškotov)
  • posoda
  • kuhalnica
  • kozica 2x
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica
  • PVC vrečka ali dresirna vrečka
  • skodelica (poljubna velikost)
  • pekač velikosti 13*30 cm
  • papir za peko
  • škarje
  • hladilnik
  • 2 posodi za pripravo vodne kopeli (ena posoda naj bo večja, druga manjša)
  • štedilnik

Sestavine za čokoladno kokosove kocke

Za čokoladno dno:

  • 240 g maslenih piškotov (Piknik, Albert piškoti …)
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 1 jedilna žlica sladkorja v prahu
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  •  ½-1 jedilna žlica ruma (lahko tudi aroma ruma) ali pa rum popolnoma izpustite
  • 20 g pravega grenkega kakava v prahu
  • 40 g čokolade v prahu

Za kokosov nadev:

  • 100 g kokosove moke
  • 100 g masla
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu

Za čokoladni preliv:

  • 50 g jedilne čokolade

Priprava čokoladno kokosovih kock

Najprej zmeljemo piškote. Če električnega pripomočka za to nimate, jih lahko zmeljete tako, da jih daste v večjo PVC vrečko, ki jo dobro zaprete in z valjarjem povaljate po njej in tako zdrobite piškote.

Zmlete piškote stresemo v posodo v kateri bomo pripravili zmes za čokoladno dno naše sladice brez peke. Dodamo še sladkor v prahu, vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo, rum (lahko ga tudi izpustite), grenki kakav in čokolado v prahu. Na štedilniku v kozici malce segrejemo mleko, toliko, da je mlačno in ga prilijemo k ostalim sestavinam.

Ideja
Namesto ruma lahko dodate aromo pomaranče (pomarančni sladkor) in žlico sveže iztisnjenega pomarančnega soka.

S čistimi rokami vse sestavine umešamo v kepo ”testa”.

Vzamemo pekač in ga obložimo s papirjem za peko (tako bomo na koncu čokoladno kokosove kocke lažje vzeli iz njega) in vanj damo čokoladno piškotno dno, ki smo ga pravkar pripravili. Z rokami ga dobro pritisnemo ob dno in tako razporedimo po pekaču.

Pekač damo v hladilnik in se lotimo priprave kokosovega nadeva.

Najprej v kozici na štedilniku počasi stopimo maslo. Stopljeno maslo vlijemo v posodo v kateri bomo pripravili kokosov nadev in mu dodamo vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo in sladkor v prahu.

Z žlico (ali kuhalnico) dobro premešamo sestavine in nato dodamo še kokosovo moko in jo vmešamo v maslo s sladkorjem.

Pekač vzamemo iz hladilnika (v hladilniku naj bo le tistih nekaj minut, ko pripravljamo nadev) in čez čokoladno piškotno dno razporedimo kokosov nadev, ki ga s čistimi rokami ali pa kuhalnico (žlico) razporedimo in dobro pritisnemo od dno.

Pekač damo nazaj v hladilnik za približno pol ure (lahko tudi dlje), da se vse skupaj malo strdi.

Nato se lotimo priprave čokoladnega obliva. V ta namen na štedilnik pristavimo večjo posodo v katero nalijemo malo vode, na to posod postavimo manjšo (pri tem naj se dno manjše posode ne dotika vode) in v manjšo posodo nalomimo čokolado, ki jo bomo tako stopili nad paro (vodna kopel).

Medtem, ko čakamo, da se čokolada stopi (vmes jo, ko se začne topiti, mešamo) si pripravimo skodelico in vanjo damo PVC vrečko, ki nam bo služila kot dresirna vrečka.

Ko se čokolada povsem stopi, jo predevamo v PVC vrečko, ki smo jo pripravili. Čokolado v njej spravimo na en konec in vrečki odrežemo ”špičko”, toliko, da naredimo luknjico skozi katero bomo lahko brizgali stopljeno čokolado in z njo okrasili čokoladno kokosove kocke, ki jih sedaj s pekačem vred vzamemo iz hladilnika.

Preden čokolado nabrizgamo na čokoladno kokosove kocke, jih vzamemo iz pekača (pri tem si pomagamo s papirjem za peko, ki ga samo privzdignemo in sladico vzamemo ven. Čokolado nato v poljubnem vzorcu nabrizgamo po celi površini čokoladno kokosovih kock.

Čokoladno kokosovo sladico brez peke postavimo nazaj v hladilnik in počakamo, da se vse skupaj strdi (vsaj eno uro), nato pa čokoladno kokosove kocke že lahko narežemo na poljubno velike kocke in postrežemo, čeprav vam priporočam, da jih imate v hladilniku nekaj ur pred postrežbo, tako se bodo okusi veliko lepše prepletli med seboj in kocke res strdile. Lahko jih naredite tudi en dan vnaprej in šele nato razrežete.

Želim vam prijetno sladkanje. Mimogrede, po tem, ko so čokoladno kokosove kocke že narezane, jih imamo lahko na sobni temperaturi.

Ljubitelje sladic brez peke vabim, da poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor