Popečen pire krompir
Popečen pire krompir je okusnejši in zanimivejši od običajnega pire krompirja. Priprava nam vzame malo več časa kot za običajnega le za toliko časa, kolikor ga potrebujemo, da krompir na kupčke nabrizgamo na pekač in popečemo. Zelo se prileže kot priloga k najrazličnejšim jedem, kot so zrezki, omake, zelenjava, … Posebej zanimiv je za otroke, ker njegov izgled ni čisto nič “krompirjast”.
Popečen pire krompir – pripomočki
- nož za lupljenje
- posoda za kuhanje
- tlačilka za krompir
- pekač
- papir za peko
- brizgalka
- pečica
Popečen pire krompir – sestavine
Za 4 osebe
- 5 debelejših krompirjev
- sol
- 3 dag masla
- 1 dl mleka
Popečen pire krompir – postopek
Najprej olupimo krompir.
Narežemo ga na kocke, posolimo in skuhamo (jaz sem ga v posodi pod pritiskom – cca 12 minut).
Ko je krompir skuhan, ga odcedimo, vanj dodamo maslo in mleko ter maso dobro pretlačimo.
Pripravimo si pekač, ga obložimo s papirjem za peko in v brizgalko nadevamo pire krompir ter na pekač nabrizgamo “kupčke”.
V pečico segreto na 200 stopinj Celzija položimo pekač in krompirjeve “kupčke” pečemo toliko časa, da se lepo svetlo rjavo obarvajo (cca 15 minut).
Po cca 15 minutah pekač vzamemo iz pečice in popečen pire krompir še vroč postrežemo.