Riževa solata s paradižnikom in papriko
Za pripravo riževe solate s paradižnikom in papriko uporabimo mešanico treh žit – riža, pire in ječmena. Le-ta vsebuje več vlaknin, vitaminov in mineralov kot sam riž, in tako sledi sodobnim prehranskim smernicam, saj so vlaknine pomemben element zdrave prehrane. Vsa tri žita se skuhajo istočasno in se ne razkuhajo.
Riževa solata s paradižnikom in papriko – pripomočki:
- lonec
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- skodelica
- žlica
Riževa solata s paradižnikom in papriko – sestavine:
- 200 g riža, pire in ječmena – mešanice treh žit
- 2 večja paradižnika
- 1 bela paprika
- 1 mlada čebula
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica belega balzamičnega kisa
- sol
- črni poper v zrnju
- sveža drobnolistna grška bazilika
Priprava riževe solate s paradižnikom in papriko
Najprej pristavimo vodo za kuhanje riža, ječmena in pire. Ko voda zavre, jo posolimo in vanjo stresemo mešanico treh žit. Pokrito kuhamo na majhnem ognju cca 18 minut. Ko je kuhano, odcedimo in pustimo, da se ohladi. Medtem pripravimo zelenjavo in preliv. Paradižnik, papriko in čebulo operemo. Paradižnik najprej narežemo na rezine, očistimo semenke in ga nato narežemo na kocke. Tudi papriko in čebulo očistimo in narežemo na kocke.
Posebej pripravimo preliv za solato. V skodelico damo 2 žlici olivnega olja ter 1 žlico kisa. Premešamo, solimo in začinimo s sveže mletim poprom.
K ohlajeni mešanici treh žit dodamo narezano zelenjavo, narahlo premešamo, ter začinimo s pripravljenim prelivom. Jed še enkrat premešamo in po potrebi solimo. Potresemo z lističi sveže drobnolistne grške bazilike.
Dober tek!