Zelo čokoladni mafini
V času praznikov, rojstnih dni ali drugih praznovanj se nam pogosto naberejo razne čokolade in druge sladkarije, ki jih redko pojemo. Zelo čokoladni mafini so namenjeni porabi raznih čokoladnih pralin, Božičkov, velikonočnih zajčkov, pirhov ali drugih sladkarij, ki bi jih bilo škoda zavreči. Njihov okus pa, kot že sam naslov pove – zelooooo čokoladen.
Zelo čokoladni mafini – pripomočki:
- pekač za mafine
- papirnate košarice za mafine
- tehtnica
- žlica
- žlička
- skleda
- električni mešalnik
zelo čokoladni- sestavine:
(za približno 24 mafinov)
- 180 g moke
- 60 g mletih orehov
- 3 žlice kakava
- 1 žlička sode bikarbone
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
- 2 jajci
- 1 kisla smetana (180 g)
- 120 g mleka
- 2 žlici čokoladne kreme (Viki krema, Nutella, …)
- 75 ml belega olja
- praline, ostanki čokolad ali druge sladkarije (seveda pa lahko tudi jedilna čokolada) – uporabili jih bomo kot polnilo čokoladnih mafinov
Zelo čokoladni mafini – postopek:
V skledi miksamo jajci z obema vrstama sladkorja.
Postopoma dodajamo kislo smetano, mleko, čokoladno kremo in olje. Nato primešamo še vse ostale sestavine, razen čokoladnih pralin.
V pekač nadevamo papirnate košarice in jih do polovice nadevamo z maso. Nato dodamo košček čokolade ali čokoladni bonbon in zakrijemo s še malo mase. Posebej zanimivi so mafini, če jih napolnimo s koščki čokolade, ki že vsebujejo kakšen nadev, na primer leden ali saden.
Pečemo približno 15 minut, pri 180°C v navadni pečici.
Po želji jih lahko okrasimo s stopljeno belo čokolado.
Naj vam teknejo!