Slivovi cmoki, ki vedno uspejo
Print Friendly, PDF & Email

Le redki ne marajo slivovih cmokov. Domači slivovi cmoki so neprimerljivo boljši od kupljenih, njihova priprava je preprosta in niti ni tako dolgotrajna, kot si marsikdo misli. Res je, da se recepti za njihovo pripravo zelo razlikujejo, zato z vami z veseljem delim svojega, ki me je navdušil in po katerem cmoki vedno uspejo.

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo – pripomočki:

  • kuhinjski pult
  • kozica
  • večja posoda
  • ponev
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • večji lonec
  • penovka
  • tlačilec krompirja

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo – sestavine za 10 do 12 cmokov:

  • 0,5 kg krompirja oz. krompirjevega pireja
  • 1 jušna žlica sončničnega olja
  • 10 do 12 razkoščiščenih sliv
  • 10 do 12 zravnanih žličk sladkorja
  • 4 žlice drobtin
  • 2 žlici masla
  • voda, v kateri se bodo kuhali cmoki
  • malo soli
  • 200 g gladke pšenične moke
  • 1 jajce
  • javorjev sirup
  • ščepec cimeta

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo – postopek:

Najprej pripravimo testo. To naredimo tako, da skuhamo olupljen krompir, ga dobro ohladimo in nato pretlačimo. Dodamo mu kanček soli.

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo

Krompir prestavimo iz kozice v večjo posodo, dodamo jajce in moko. Z rokami mešamo, dokler ne dobimo kompaktnega testa.

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo

Testo na pomokanem pultu ali silikonski podlagi oblikujemo v debelejšo kačo in ga enakomerno razdelimo na 10 do 12 delov. Vsakega potlačimo z roko in na sredino nanesemo eno slivo. Vsako slivo potresemo z žličko sladkorja (če so zelo zrele, lahko tudi manj ali celo brez sladkorja, odvisno od okusa).

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo

Z rokami oblikujemo kroglico oziroma cmok. (Če bo cmokov preveč, jih lahko takšne tudi zamrznete in potem, ko si jih zaželite, samo zamrznjene postavite v vrelo vodo in kuhate naprej.) Ko so vsi cmoki oblikovani, v večjem loncu segrejemo vodo do vretja, vanjo previdno s pomočjo penovke polagamo cmoke. Kuhamo jih približno 10 minut. Cmoki so kuhani, ko priplavajo na površje.

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo

V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in mešamo, dokler ne porumenijo. Nato v ponev dodamo še cmoke, premešamo in nekaj minutk obračamo.

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo

Previdno jih zložimo na krožnike, po njih potresemo malo sladkorja in cimeta ter jih prelijemo z javorjevim sirupom.

Prijetno sladkanje! 🙂

Slivovi cmoki, ki vedno uspejo

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor