Slivovi cmoki, ki vedno uspejo
Le redki ne marajo slivovih cmokov. Domači slivovi cmoki so neprimerljivo boljši od kupljenih, njihova priprava je preprosta in niti ni tako dolgotrajna, kot si marsikdo misli. Res je, da se recepti za njihovo pripravo zelo razlikujejo, zato z vami z veseljem delim svojega, ki me je navdušil in po katerem cmoki vedno uspejo.
Slivovi cmoki, ki vedno uspejo – pripomočki:
- kuhinjski pult
- kozica
- večja posoda
- ponev
- štedilnik
- kuhalnica
- večji lonec
- penovka
- tlačilec krompirja
Slivovi cmoki, ki vedno uspejo – sestavine za 10 do 12 cmokov:
- 0,5 kg krompirja oz. krompirjevega pireja
- 1 jušna žlica sončničnega olja
- 10 do 12 razkoščiščenih sliv
- 10 do 12 zravnanih žličk sladkorja
- 4 žlice drobtin
- 2 žlici masla
- voda, v kateri se bodo kuhali cmoki
- malo soli
- 200 g gladke pšenične moke
- 1 jajce
- javorjev sirup
- ščepec cimeta
Slivovi cmoki, ki vedno uspejo – postopek:
Najprej pripravimo testo. To naredimo tako, da skuhamo olupljen krompir, ga dobro ohladimo in nato pretlačimo. Dodamo mu kanček soli.
Krompir prestavimo iz kozice v večjo posodo, dodamo jajce in moko. Z rokami mešamo, dokler ne dobimo kompaktnega testa.
Testo na pomokanem pultu ali silikonski podlagi oblikujemo v debelejšo kačo in ga enakomerno razdelimo na 10 do 12 delov. Vsakega potlačimo z roko in na sredino nanesemo eno slivo. Vsako slivo potresemo z žličko sladkorja (če so zelo zrele, lahko tudi manj ali celo brez sladkorja, odvisno od okusa).
Z rokami oblikujemo kroglico oziroma cmok. (Če bo cmokov preveč, jih lahko takšne tudi zamrznete in potem, ko si jih zaželite, samo zamrznjene postavite v vrelo vodo in kuhate naprej.) Ko so vsi cmoki oblikovani, v večjem loncu segrejemo vodo do vretja, vanjo previdno s pomočjo penovke polagamo cmoke. Kuhamo jih približno 10 minut. Cmoki so kuhani, ko priplavajo na površje.
V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in mešamo, dokler ne porumenijo. Nato v ponev dodamo še cmoke, premešamo in nekaj minutk obračamo.
Previdno jih zložimo na krožnike, po njih potresemo malo sladkorja in cimeta ter jih prelijemo z javorjevim sirupom.
Prijetno sladkanje! 🙂
Pozdravljeni
Všeč mi je tale recept za cmoke. Zanima me pa, ali se lahko porabi črno moko?
Hvala
Seveda lahko.
Hvala za odgovor.
Ali je čas kuhanja isti kot za belo in ali je še kakšna druga posebnost, ki bi jo moral vedeti pri uporabi te moke? Uporabil bom univerzalno črno moko. Kako pa je z pirino ali pa polnozrnato?
Hvala
lp
Iztok
Vsaka moka se obnaša malo drugače. Pirina polnozrnata je recimo veliko bolj ”žejna” kot bela, črna, celo pirina bela. Morda si pomagate s katerim od drugih receptov na strani. Sicer pa – po občutku, pa bo. Kar se kuhanja tiče pa povsem enako, kuhani so, ko priplavajo na površje. LP