Pečeni kruhovi cmoki
Print Friendly, PDF & Email

Vam ostaja večja količina starega kruha, pa nimate ideje kako bi ga lahko porabili? Naredite pečene kruhove cmoke – okusno in nasitno kosilo, ob katerem bodo vsi zadovoljno mrmrali.

peceni-kruhovi-cmoki (12)

Pripomočki za pečene kruhove cmoke

  • nož in deska za rezanje
  • 1 večja in 1 manjša plastična skleda
  • metlica za stepanje
  • ponev
  • kuhalnica
  • pekač (velikosti 20*25)
  • električna pečica
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin

Sestavine za pečene kruhove cmoke

Za glavno jed 4-5 osebam:

  • 480 g starega kruha
  • 130 g masla
  • 1 velika ali 2 manjši čebuli
  • 5 jajc
  • 150 g šunke (jaz sem uporabila kar pica šunko)
  • 2,5 dl mleka
  • šopek peteršilja (lahko tudi posušen, če nimate svežega)
  • sol po okusu
  • 2 stroka česna (lahko tudi posušen, če nimate svežega)
  • maslo za mazanje pekača

Postopek priprave pečenih kruhovih cmokov:

Najprej kruh narežemo na manjše kocke.  Nato na drobno narežemo še rezine šunke (lahko uporabite tudi slanino, ali jo celo izpustite). Čebulo olupimo in nasekljamo. Pečico priklopimo na 170 °C.

peceni-kruhovi-cmoki-1V ponvi stopimo maslo in na njem prepražimo čebulo, toliko, da postekleni.

peceni-kruhovi-cmoki (3)

Ko je čebula prepražena, jo odstavimo, da se bo malo ohladila. Medtem, ko se čebula ohlaja, v manjšo plastično posodo ubijemo jajca, dodamo mleko, sol. Z metlico za stepanje dobro stepemo in vse sestavine združimo v enotno zmes.

peceni-kruhovi-cmoki-2Sedaj imamo vse pripravljeno in lahko zmešamo zmes za kruhove cmoke. V veliko plastično skledo stresemo na kocke narezan kruh, prelijemo s praženo čebulo, dodamo peteršilj, na drobno sesekljan česen, narezano šunko, prelijemo z zmesjo iz jajc in mleka.

peceni-kruhovi-cmoki (6)Vse skupaj dobro premešamo. Najlažje kar na roke. Ko je masa dobro zmešana, med dlamni oblikujemo večje kroglice, ki jih eno zraven druge nalagamo na pekač, ki smo ga malenkost namazali z maslom.

peceni-kruhovi-cmoki (7)

Potisnemo v pečico, ki se je ta čas že segrela na 170 °C in pečemo 25-30 minut, toliko, da cmoki na vrhu postanejo lepe rjavo-zlate barve. Pečeni kruhovi cmoki so pripravljeni.

Postrežemo jih kot samostojno jed, ki jih lahko dodamo gobovo omako ali pa hitro pripravljeno omako iz bučk in korenčka. Zraven seveda postrežemo tudi solato.

peceni-kruhovi-cmoki (9)Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor