Kako porabiti star kruh?
Že kot otrok sem se naučila, da se kruha ne meče stran. Odkar imam svoje gospodinjstvo, se mi včasih zgodi, da nam ga zmanjka, včasih nam ga pa ostane preveč. Če ga ne posušim za drobtine in potrebujem prilogo k mesu ali zelenjavi v omaki, naredim kruhovo štruco, kruhove mafin rezine, kruhove cmoke s panceto ali pečen kruh, če si pa zaželimo kaj sladkega, ga porabim za njami kruhov narastek, sladek kruhov narastek, ocvrte kruhove rezine ali kruhove šnite. V primeru, če pa nekaj sladkega zelo potrebujem 🙂 in imam odprto kakšno domačo marmelado, naredim beljakov kruhov narastek.
Kaj potrebujemo za beljakov kruhov narastek?
- 2 posodi za mešanje
- ročni mešalnik
- nož
- desko za rezanje
- alu folijo
- pekač
- pečico
Sestavine za beljakov kruhov narastek:
- star kruh
- 4 jajca
- 8 žlic sladkorja
- 2 dl mleka
- jedilna žlica ruma
- 6 žlic marmelade iz grozdja jurka (ali kakšna druga domača marmelada)
- maslo za pekač
Postopek priprave beljakovega kruhovega narastka:
Pečico prižgemo na 160 stopinj. Pekač namažemo z maslom. Kruh narežemo na rezine. Polovico jih zložimo po dnu pekača.
Razžvrkljamo rumenjake s pol sladkorja, mlekom in rumom. Iz beljakov in pol sladkorja stepemo sneg. Polovico rumenjakove zmesi prelijemo po prvi plasti kruhovih rezin. Naložimo še eno plast kruhovih rezin in prelijemo s preostankom zmesi.
Enakomerno premažemo z marmelado.
Sledi plast beljakovega snega.
Pekač damo v pečico in v začetku pokrijemo z alu folijo, da se beljakova prevleka ne zažge.
Pečemo 20 minut pokrito z alu folijo in še deset minut brez, da se površina zlato rjavo zapeče.
Beljakov kruhov narastek serviramo vroč ali hladen. Zraven se prileže skodelica hladnega mleka.