Rižota iz včerajšnjega piščanca
Večkrat se zgodi, da nam ostane kakšen kos že termično obdelanega mesa in bi ga bilo škoda zavreči. Zakaj ga ne bi uporabili za kosilo naslednji dan? Pečenega piščanca lahko predelamo v različne jedi, ena najenostavnejših pa je rižota.
Rižota iz včerajšnjega piščanca – pripomočki:
- deska in nož za rezanje
- ponev
- kuhalnica
- skodelica
Rižota iz včerajšnjega piščanca – sestavine:
(za 2 osebi)
- skodelica riža
- 2 kosa pečenega piščanca
- omaka od pečenega piščanca ali jušna osnova
- pest graha
- zelenjava po želji (paradižnik, paprika, korenček…)
- 1 dl smetane za kuhanje
- sol in poper
Rižota iz včerajšnjega piščanca – postopek:
Mesu odstranimo kožo in kosti ter ga narežemo na manjše kose. Ponev segrejemo in vanjo položimo koščke mesa. Če nam je od peke piščanca ostala omaka, jo prilijemo v ponev.
V ponev stresemo skodelico riža in ga pražimo, da postekleni.
Nato zalijemo z dvema skodelicama vode ali jušne osnove, če nismo imeli omake od piščanca. Količino tekočine prilagodimo glede na navodila za pripravo posamezne vrste riža. V ponev dodamo grah in/ali drugo zelenjavo po želji ter počasi kuhamo. Začinimo s soljo in poprom, vendar bodimo previdni, saj je piščanec že začinjen.
Ko tekočina skoraj povsem izpari, dodamo smetano za kuhanje in rahlo pomešamo. Če riž še ni dovolj kuhan, tudi če je tekočina že izparela, dolijemo še malo tekočine in počakamo, da se pokuha.
Naj vam tekne!