Mesni polpeti z rižem
Print Friendly, PDF & Email

Mesni polpeti z rižem so narejeni po sistemu “pospravi ostanke” kuhanega riža. Polpete lahko spečemo v ponvi ali jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih spečemo v pečici – kakor nam je ljubše.

Mesni polpeti z rižem – pripomočki:

  • večja posoda
  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev ali pekač
  • lopatka

Mesni polpeti z rižem – sestavine:

Sestavine so za 4 osebe.

  • 500 g mletega mesa
  • cca. 200 g kuhanega riža (lahko indijski riž)
  • 3 žlice kokosovega olja (ali druge maščobe)
  • 1 čebula
  • sol
  • poper
  • kari
  • kurkuma
  • olje za cvrtje

 

Mesni polpeti z rižem – postopek:

Mleto meso pregnetemo ter dodamo začimbe. Solimo, popramo ter dodamo še malo karija in kurkume. Začimbe so stvar okusa in jih lahko doziramo po želji in okusu.

Na drobno narežemo 1 čebulo in vmešamo v maso.

Dodamo še kuhan riž. Porabimo lahko “ostanke” riža ali skuhamo novega. Količina riža naj bo približno 200 g, vendar ni nič narobe, če je nekoliko manj ali več. Riž vmešamo v maso in iz nje oblikujemo mesne polpete, debele približno 1,5 cm.

Mesne polpete z rižem lahko spečemo v ponvi ali jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem in jih spečemo v pečici (25 – 30 min na 200° C). Če jih pečemo v ponvi, le-to prej namastimo. Uporabimo približno 3 žlice tiste maščobe, ki jo uporabljamo tudi sicer. Če jih pečemo v pečici, pa jih le pokapljamo z oljem ali premažemo s čopičem. V obeh primerih je potrebno polpete med peko obrniti še na drugo stran.

V kolikor mesne polpete spečemo v ponvi, jih nato položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.

Dober tek!

Zraven lahko postrežemo zelenjavno prilogo ali kakšno slastno solato. Izberemo lahko nekaj od spodaj naštetih jedi.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor