Pastirska pita s tuno
Pastirsko pito večinoma pripravljamo z mletim mesom. Zakaj pa si enkrat za spremembo ne bi pripravili pastirske pite s tuno? Pastirska pita s tuno je odlična popestritev jedilnika.
Pripomočki za pripravo pastirske pite s tuno:
- posoda za kuhanje
- ponev
- pekač
- kuhalnica
- mečkalec za krompir
- ribežen
- nož
- tehtnica
Sestavine za pripravo pastirske pite s tuno
(za 4 osebe)
Za pire:
- 750-1000 g krompirja
- 1 žlica masla
- približno 0,5 dl mleka
- 150 g naribanega sira
Za nadev:
- 3 konzerve tune v lastnem soku
- manjša čebula
- olivno olje
- 200 g paradižnikove mezge (najboljše domače)
- sol
- poper
- bazilika
- peteršilj
- 1 konzerva rdečega fižola
Postopek priprave pastirske pite s tuno:
Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke ter skuhamo v osoljenem kropu. Ko je krompir kuhan, mu odcedimo vodo, dodamo maslo in mleko ter dobro pretlačimo. Nato vanj vmešamo še nariban sir. Krompir pustimo v pokriti posodi, dokler ne pripravimo nadeva.
V ponvi na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebulo postekleni, ji dodamo odcejano tuno in malo prepražimo. Nato dodamo še odcejan fižol in paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in dodamo še vse začimbe. Malo pokuhamo, da odvečna tekočina izhlapi.
Pekač premažemo z maslom, vanj predenemo nadev in ga razporedimo po celotnem pekaču. Na nadev damo še pire krompir in ga razporedimo čez celoten pekač. Pečemo v ventilacijski pečici ogreti na 170°C (če uporabljate klasično pečico, jo ogrejte na 190°C), približno 20minut, toliko da se pire lepo zapeče.
Postrežemo s solato po okusu. Po želji lahko pastirsko pito s tuno pečemo tudi v manjših posodicah in v njih tudi postrežemo.
Pa dober tek.