Kruhovi cmoki iz pekača
Print Friendly, PDF & Email

Kruhovi cmoki, ki so kuhani v vodi, so se mi vedno zdeli nekako premočeni, razmočeni, razredčeni, … Omislila sem si pečene v pečici in res so veliko okusnejši, saj okus ostane koncentriran in se ne razredči z vodo. Tudi sama priprava je bolj enostavna, nič zavijanja v krpo, kuhanja v krpi, ki ima potem še vonj po mehčalcu. Nikakor tudi ne moremo narediti napake in jih razkuhati. Kruhovi cmoki iz pekača so rahli, polnega okusa, rezine pa lahko naredimo različne velikosti. Zelo dobri so kot priloga ali pa jih ponudimo skupaj s solato, kot samostojno jed.

Kruhovi cmoki iz pekača

Kruhovi cmoki iz pekača – pripomočki

  • nož
  • deska za rezanje
  • skleda za mešanje
  • ozki pekač
  • papir za peko
  • pečica

Kruhovi cmoki iz pekača – sestavine

Za 4 osebe

  • 500 g nekaj dni starega kruha ali 8 kajzeric
  • 2 dl mleka
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 2 veliki žlici moke
  • ščepec popra
  • ščepec muškatnega oreščka
  • nasekljani sveži petršilj (šopek) ali posušeni petršilj
  • košček trdega sira (gauda)

Kruhovi cmoki – postopek

Kruh narežemo na poljubno velike koščke (približno 3 cm x 2 cm), vendar ne premajhne, da se nam ne razpadejo, ko dodamo ostale sestavine. Narezanemu kruhu dodamo vse sestavine, razen sira in nekaj peteršilja –  pustimo ga za posip. V kolikor se nam zdi masa presuha, po občutku dodamo še malo mleka. Maso predevamo v ozki pekač obložen s papirjem za peko.

Kruhovi cmoki iz pekača

Po površini mase naribamo košček sira (poljubno vrsto in količino).

Kruhovi cmoki iz pekača

Preden pekač položimo v pečico, površino še malo posujemo s poprom in muškatnim oreščkom.

Kruhovi cmoki iz pekača

Pekač damo v pečico, katero smo segreli na 180 stopinj Celzija in pečemo pribl. 15 minut.

Kruhovi cmoki iz pekača

Po 15 minutah površino mase posipamo z nasekljanim peteršiljem. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še približno 10 minut oz. dlje časa, če želimo površino bolj zapečeno. 

kruhovi-cmoki-iz-pekača-1

Ko se nam zdi površina dovolj zapečena, pekač vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj minut, da se malo ohladi. Čez nekaj časa vzamemo kruhovo štruco iz pekača in razrežemo na poljubno debele rezine. Postrežemo k različnim omakam, pečenki, zrezkom …, skratka, kruhovi cmoki iz pekača so zelo uporabna priloga. Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 53 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor