Sušenje jabolk
Print Friendly, PDF & Email

Sušenje jabolk je postopek za pripravo shranka, ki je zelo dobrodošel v zimskem času. Jabolka, ki niso primerna za ozimnico, si lahko shranimo tako, da jih posušimo in si tako zagotovimo shranek, ki ga bomo koristno uporabili.

Jabolka so za naše zdravje zelo koristna, ker vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, hranil in organskih snovi. Prehranske vlaknine, vitamini C, K, B6, kalij, baker, magnezij in mangan so snovi, ki uvrščajo jabolko na vrh koristnih sadnih pridelkov, ki bogato obrodijo tudi v Sloveniji.

Pripomočki za sušenje jabolk:

  • sušilec sadja ali ventilatorska pečica
  • papirnate vrečke
  • posoda za shranjevanje jabolk in olupkov

Sestavine za sušenje jabolk

Količino jabolk prilagodimo našim potrebam.

  • jabolka, lahko različne vrste
  • voda za pranje jabolk
  • 1 l vode za namakanje jabolčnih rezin
  • 1 žlička citronske kisline ali sok limone

Postopek sušenja jabolk:

Jabolka dobro operemo, za sušenje jabolčnih rezin uporabimo samo zdrava jabolka, ki jih bomo tudi posušena z užitkom pojedli ali iz njih skuhali kompot.

Oprana jabolka razrežemo in jim odstranimo peclje, muho in semena. Če si želimo imeti lepe bele posušene rezine jabolk, jih za nekaj trenutkov namočimo v vodo, v katero smo dodali citronsko kislino, lahko pa si pomagamo tudi tako, da vodi dodamo sok limone. Namočene rezine jabolk poberemo s penovko na cedilo, da odteče voda in jih še mokre naložimo na krožnik za sušenje jabolk.

Razrezana jabolka lahko tudi olupimo in olupke jabolk, ki jih ni potrebno namočiti v raztopino citronske kisline, posušimo za pripravo sadnega jabolčnega čaja. Sušene olupke si lahko pripravimo iz jabolk, za katere vemo, da niso bili škropljeni. Rezine jabolk in olupke ločeno naložimo na krožnik sušilca, saj je čas sušenja različen, odvisen pa je tudi od vrste jabolk in debeline jabolčnih rezin. Pri sušenju tako upoštevajte navodila proizvajalca sušilnika.

Če sušilca sadja nimate na razpolago, si lahko pomagate z ventilatorsko pečico, pri tem pa dobro preberite navodilo o uporabi ventilatorske pečice za sušenje sadja. Sušimo jih na temperaturi do 60 °C.


Posušene rezine jabolk ročno poberemo s krožnika sušilca in že na otip ugotovimo, če katera rezina jabolka ni suha. Zaradi varnosti jih najprej shranimo v papirnati vrečki ali vrečki iz blaga, da ima zrak dostop do jabolčnih rezin in olupkov. Ko smo po določenem času – to je od enega do dveh mesecev – prepričani, da so jabolčne rezine in olupki dovolj suhi in se ne pojavijo znaki plesni, jih lahko tudi shranimo v hermetično zaprto posodo.

Tudi narava ve, kaj naše telo potrebuje, zato izkoristimo najbolj zdrav sadež, ki nam ga narava nudi. Lučka Glaser

Sveža jabolka pa lahko uporabimo tudi za:

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor