Goveji polpeti s parmezanom
Kaj storiti s kosom govejega mesa, ki ostane po kuhanju goveje juhe? Pogosto ga porabimo tako, da pripravimo polpete. Tokrat ponujam recept za malo drugačne polpete – goveje polpete s parmezanom.
Pripomočki za goveje polpete s parmezanom:
- skleda
- nož in deska ali sesekljalnik
- stirač za česen
- skledica
- žlica
- ponev
- krožnik
- kuhinjska brisačka
Sestavine za goveje polpete s parmezanom:
Za 2-3 osebe
- 150 g govejega mesa iz goveje juhe
- 1 jajce
- 40 g kruha (porabimo star kruh)
- 3 žlice kisle smetane
- 4 žlice mleka
- 3 žličke sveže naribanega parmezana
- vejica peteršilja
- 1 strok česna
- 1 čebula
- sol po okusu
- po potrebi še drobtine
- maščoba za praženje čebule in cvrtje polpetov
Postopek za goveje polpete s parmezanom:
Čebulo drobno sesekljamo in jo v vroči ponvi popražimo na maščobi.
V skledico nadrobimo kruh, dodamo mleko in smetano, premešamo in pustimo stati.
Medtem sesekljamo ali čim bolj drobno narežemo goveje meso.
Meso stresemo v skledo. Dodamo mu prepraženo čebulo, strt česen, jajce, sesekljan peteršilj, namočen kruh in sol po okusu. Vse dobro premešamo in dodamo še sveže nariban parmezan. Če se nam zdi, da iz nastale mase ne bomo mogli oblikovati kompaktnih polpetov, je lahko vzrok v tem, da je masa preveč drobljiva ali pa preveč mehka. Če se med oblikovanjem masa drobi, ji dodajmo še malo kisle smetane, če pa je premehka, lahko vsujemo vanjo nekaj drobtin, dobro pregnetemo in poskusimo znova. Karkoli bomo dodajali, to delajmo postopoma, saj hitro lahko dodamo preveč.
Iz mase oblikujemo polpete, ki jih polagamo v ponev z vročo maščobo. Pečemo jih na zmerni temperaturi približno 5 minut na vsaki strani, da postanejo zlato zapečeni.
Pečene goveje polpete s parmezanom zlagajmo na krožnik, obložen s papirnato brisačko, ki bo popivnala odvečno mačobo. Nato jih zložimo na servirni krožnik in postrežemo.
Naj vam teknejo!