Obložena polenta
Ko bi svojim gostom radi ponudili kaj več kot običajni narezek, lahko pripravite obložene polente. Obložene polente so enostavne za pripravo, lahko jih pripravimo vnaprej, sestavine pa so skoraj zagotovo v vsaki kuhinji. Z malo domišljije lahko izdelamo prave gurmanske prigrizke.
Obložena polenta – pripomočki:
- kozica
- metlica
- nož in deska za rezanje
- skodelica (2 dl)
- žlička
- pekač
- ponev
- vilica
Obložena polenta – sestavine:
za polento
- 1 skodelica instant koruzne polente
- 3 skodelice vode
- peteršilj
- timijan
- sol
- belo olje
za oblogo
- 2 žlici kisle smetane
- čili v prahu
- grobo mleti poper
- zelenjava (korenček, fižol, paradižnik…)
- semena (laneno, bučno…)
- koščki pomaranče
- peteršilj, bazilika
- mesnine, sir
Obložena polenta – postopek:
V kozico nalijemo vodo, solimo in dodamo nasekljan peteršilj in timijan.
Ko voda zavre, zakuhamo polento. Kuhamo po navodilih na embalaži.
Ko je polenta kuhana, jo zlijemo na pekač, ki smo ga premazali z belim oljem. Polento razporedimo po pekaču na 1 cm debelo. Pustimo, da se povsem ohladi in strdi. Ko je polenta povsem ohlajena, jo narežemo na poljubne kose. S pomočjo modelčkov za kekse, lahko izrežemo različne oblike ali pa narežemo kvadrate. Kose polente popečemo na vroči ponvi. Na vsaki strani nekaj minut, da dobijo nežno skorjico.
Vmes si pripravimo oblogo za polento. Očistimo in narežemo zelenjavo, nasekljamo semena in narežemo mesnine in sir. Pri oblogi pustimo domišljiji prosto pot. Igramo se lahko s sladko-kislimi kombinacija, s pikantnostjo in mesnimi ali vegi različicami.
Na ohlajene kose polente namažemo malo kisle smetane, posujemo z malo čilija ali popra in obložimo z ostalimi sestavinami. Sestavine za oblogo potrebujemo v majhnih količinah. Če polentice preveč obložimo, jih bo namreč težko jesti.
Naj vam tekne!