Čaj iz melise
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz melise je prijetnega dišečega okusa, ki nas spominja na limono. Prav zaradi svojega vonja, ki spominja na limono, melisa v kulinariki lahko delno nadomesti limonino lupinico. Melisa je začimba in zdravilna rastlina, ki ima ime po čebeli grškega izvora, saj v grščini melissa pomeni čebela, Rimljani pa so meliso posvetili Diani boginji lova.

Lahko si pripravimo tudi meliso za čaj in začimbo, uporabimo jo za pripravo aromatične omlete z meto in meliso in za Hugo,osvežilno pijačo za odrasle.

Čaj iz melise

Pripomočki za pripravo čaja iz melise

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo čaja iz melise

Za dve skodelici čaja:

  • 10 g svežih listov melise ali 2 žlici posušene
  • 2 žlice medu ali sladkorja
  • 500 ml vode

Postopek za pripravo čaja iz melise:

Liste melise naberemo v suhem vremenu, če smo jo nabrali v čistem okolju, je ni potrebno prati, drugače pa jo samo splaknemo pod tekočo vodo.

Čaj iz melise

 

Liste melise ločimo od stebla in jih naložimo v skodelico, v katero smo položili cedilo.

Čaj iz melise

Zelišče prelijemo z vročo vodo, pokrijemo in pustimo stati 10 do 15 minut.

Čaj iz melise

Nato čaj precedimo in ponudimo skupaj z medom ali sladkorjem.

Čaj iz melise

Med dodajamo šele takrat, ko se melisin čaj že delno ohladi.

Čaj iz melise

Čaji so napitki, ki si jih lahko pripravimo v vseh letnih časih, vroče ali hladne, da se odžejamo ali pa pozdravimo. Lučka Glaser

Nasveti za pripravo različnih domačih čajev ali napitkov:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor