Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana
Print Friendly, PDF & Email

Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete, rmana, z dodano limono je okusen, osvežujoč napitek, ki vsebuje eterična olja, minerale in vitamine in je pripravljen iz svežih zelišč, ki jih nudi narava. Ko traja sezona koprive, jo je potrebno izkoristiti za pripravo sezonskih jedi, napitkov in pripraviti shranek koprive z zamrzovanjem in sušenjem za čaje.

Ta ledeni čaj je zelo okusen, piten brez vseh sladil, če pa ga želite sladkati, vam priporočam med. Kako, kdaj in kje nabiramo koprive in kaj vsebujejo je razloženo v prispevku: Zdravilen čaj iz koprive.

Vsa zelišča nabiramo v čistem okolju in vsaj 2 – 3 dni po dežju, nabiramo samo čiste rastline.

Za nabiranje kopriv boste potrebovali:

  • rokavice
  • škarje
  • košara ali zabojček
  • dolgi rokavi

Pripomočki za pripravo ledenega čaja:

  • grelnik za vodo ali kozica s pokrovko
  • čajnik
  • steklenica
  • lij
  • cedilo
  • hladilnik
  • skodelice ali kozarce

Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana – sestavine:

Za 1 liter čaja

  • 3 vejice koprive, vršiček in tri vrste na steblu
  • 10 smrekovih vršičkov
  • 3 vejice mete
  • 10 poganjkov listov rmana
  • 1 bio limona
  • 1 l vode

Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana – priprava:

Naberemo čista zelišča, po potrebi jih splaknemo (na hitro) pod hladno tekočo vodo. V grelniku vode ali kozici zavremo vodo. Voda, ki smo jo zavreli, se mora ohladiti med 70°C do 80°C, da rastline, ki jih prelijemo, ne izgubijo zdravilnih lastnosti in okusa.

Kopriva in smrekovi vršički.

 

Rman in meta.

Če nimamo bio limone, uporabimo samo sok limone, ki ga lahko dodamo, že v ohlajen čaj, če pa bio limono imamo, jo umijemo, narežemo na krhlje in dodamo zeliščem. Zelišča s krhlji bio limone naložimo v čajnik, prelijemo z vročo vodo, pokrijemo, da sestavine zelišč ne izhlapijo in se tekočina počasi ohlaja in zaradi tega postopka iz zelišč izlužimo čim več koristnih eteričnih olj, mineralov in vitaminov.

Ko se čaj ohladi na sobno temperaturo, ga precedimo in natočimo z lijem v steklenico ali čajnik in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Ohlajen čaj natočimo v skodelice ali kozarce in okrasimo z rezino limone ali z zelišči. Lahko dodamo tudi ledene kocke in tako še dodatno ohladimo ledeni čaj.

Želim vam veliko zdravih napitkov, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor