Matevž
Print Friendly, PDF & Email

Matevž je tradicionalna slovenska jed iz krompirja in fižola, ki jo običajno postrežemo kot prilogo, največkrat k dušenemu zelju ali dušeni repi. Je hitro in preprosto pripravljena jed, ki nas bo nasitila za dolgo časa.

matevzMatevž – pripomočki:

  • 2 kozici
  • pokrovka
  • lupilec
  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • skleda
  • cedilo
  • kuhalnica
  • tlačilka za krompir

Matevž – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 240 g kuhanega rjavega fižola (1 mala pločevinka)
  • 240 g krompirja
  • večji strok česna
  • 2 jedilni žlici olja
  • sol
  • ščep popra
  • voda po potrebi

Matevž – priprava:

Krompir olupimo, narežemo na manjše kose, prelijemo z vodo, posolimo, pokrijemo in skuhamo do mehkega.

matevzKo je krompir kuhan, odcedimo vodo. Če uporabimo fižol iz pločevinke, ga pred uporabo dobro speremo pod hladno tekočo vodo. V kozici segrejemo olje in dodamo drobno nasekljan strok česna. Ko zadiši, dodamo kuhan fižol in krompir, po potrebi dosolimo in popopramo po okusu.

matevzVse skupaj dobro pretlačimo.

matevzČe je presuho, počasi dolivamo vodo, da dobimo željeno gostoto. Matevža postrežemo z dušenim zeljem ali repo.

matevzUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 61 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor