Matevž
Matevž je tradicionalna slovenska jed iz krompirja in fižola, ki jo običajno postrežemo kot prilogo, največkrat k dušenemu zelju ali dušeni repi. Je hitro in preprosto pripravljena jed, ki nas bo nasitila za dolgo časa.
Matevž – pripomočki:
- 2 kozici
- pokrovka
- lupilec
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- skleda
- cedilo
- kuhalnica
- tlačilka za krompir
Matevž – sestavine:
(za 2 osebi)
- 240 g kuhanega rjavega fižola (1 mala pločevinka)
- 240 g krompirja
- večji strok česna
- 2 jedilni žlici olja
- sol
- ščep popra
- voda po potrebi
Matevž – priprava:
Krompir olupimo, narežemo na manjše kose, prelijemo z vodo, posolimo, pokrijemo in skuhamo do mehkega.
Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo. Če uporabimo fižol iz pločevinke, ga pred uporabo dobro speremo pod hladno tekočo vodo. V kozici segrejemo olje in dodamo drobno nasekljan strok česna. Ko zadiši, dodamo kuhan fižol in krompir, po potrebi dosolimo in popopramo po okusu.
Če je presuho, počasi dolivamo vodo, da dobimo željeno gostoto. Matevža postrežemo z dušenim zeljem ali repo.