Čaj iz špargljev
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz špargljev si pripravimo največkrat takrat, ko si pripravljamo šparglje na različne načine in nam pri njihovi pripravi ostanejo oleseneli deli špargljev, ki pa jih lahko koristno uporabimo za kuhanje čaja. Okus čaja je nežen, nevtralen, najbolj okusen pa je, če je naravno ohlajen.

Šparglji imajo zaradi svoje sestave nežen, nevtralni okus in spadajo med nizkokalorične pridelke, saj 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, vsebujejo pa veliko vitamina K, folne kisline ter železa.

Pripomočki za kuhanje čaja iz špargljev:

  • deska za rezanje
  • nož
  • lonec s pokrovko
  • cedilo
  • štedilnik
  • skodelici

Sestavine za kuhanje čaja iz špargljev

Za dve osebi:

  • 3 zvrhane žlice olupkov in olesenelega dela špargljev (lahko uporabimo tudi ostale dele)
  • 500 ml vode
  • sladkor po želji in okusu

Postopek za kuhanje čaja iz špargljev

Šparglje lahko gojimo sami doma, če imamo vrt in na njem dovolj prostora, kupimo pa jih lahko tudi v trgovini, ali na tržnici, saj je ponudba zelo velika. Pri nakupu v trgovini ali na tržnici bodimo pozorni, da so šparglji sveži in tako od njih pri kuhanju dobimo vse koristne sestavine, ki jih šparglji vsebujejo. Šparglje pred lupljenjem in rezanjem splaknemo pod hladno vodo, potem jih olupimo in odstranimo olesenele dele.

Olupke in olesenele dele najbolj koristno uporabimo, če iz njih skuhamo zanimiv okusen čaj, ki zelo pozitivno vpliva na naše telo.

V lonec nalijemo hladno vodo, dodamo ostanke špargljev in lonec postavimo na štedilnik, ko zavre, pustimo vreti na zmernem ognju 10 do 15 minut. Lonec pokrijemo, da preprečimo izhlapevanje eteričnih olj.

Ko je čaj kuhan, ga precedimo v skodelico, po želji dodamo sladkor, malo počakamo, da se naravno ohladi.
Priporočljivo je, da čaj popijemo v istem dnevu, le tako bomo občutili vso svežino in nežnost okusa špargljevega čaja.

Koristno uporabite, kar vam zraste na vrtu ali vam nudi narava. Lučka Glaser

Poglejte recepte še ostalih vrst čajev:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor