Čaj iz zlate rozge
Čaj iz zlate rozge je v tradicionalnem zdravilstvu prisoten že več stoletij, največ se uporablja pri blagih vnetjih sečil in pri težavah s prostato.
Zlata rozga je 1 meter visoka rumena trajnica, razvejana z podolgovatimi listi, socvetja so zlato-rumena in združena v late. Vsebuje čreslovine, saponine, flavonoide, grenčične snovi, eterična olja in spojine kavne kisline.
Pri zdravstvenih težavah, se o uporabi zlate rozge posvetujte s svojim zdravnikom.
Pripomočki za pripravo čaja iz zlate rozge
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo čaja iz zlate rozge
Za skodelico čaja:
- 2 žlički posušene zlate rozge
- 200 ml vode
- sladkor ali med (dodamo po želji)
Postopek za pripravo čaja iz zlate rozge
Zlato rozgo nabiramo od julija do oktobra v suhem lepem vremenu, ko rastlina začne cveteti in se cvetni prah še ne osipa.
Vejice cvetja, ki so zelo dolga, narežemo na krajše dele in jih naložimo v zabojček (gajbico) ali na pladenj.
Sušimo v senčnem zračnem prostoru, da rastlina obdrži zlato rumeno barvo. Med sušenjem rastlino večkrat premešamo, da se enakomerno suši. Posušeno zlato rozgo shranimo v papirni embalaži, če pa smo prepričani, da je zlata rozga dovolj suha, pa tudi v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.
Iz posušene zlate rozge čaj pripravimo kot poparek.
Čaj pripravimo kot poparek tako, da v skodelico ali posodo damo dve čajni žlički zlate rozge in jo prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo stati 10-15 minut in nato precedimo.
Čaji so lahko kot napitek in so del prehranjevanja ali pa kot zdravilo za lajšanje lažjih obolenj, zato je priporočljivo, da se o pitju posvetujte tudi s svojim zdravnikom.
Star pregovor pravi: za vsako bolezen rožica raste, samo problem je, da mi ne poznamo bolezni ali pa ne poznamo prave rožice. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za pripravo čajev iz doma nabranih zelišč:
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz špargljev.
- Lučka čaj.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz ameriškega slamnika.
- Lučnik za čaj.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Čaj iz kamilic.
- Čaj iz šentjanževk.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Čaj iz kapucinke.