Čaj iz zlate rozge
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz zlate rozge je v tradicionalnem zdravilstvu prisoten že več stoletij, največ se uporablja pri blagih vnetjih sečil in pri težavah s prostato.

Zlata rozga je 1 meter visoka rumena trajnica, razvejana z podolgovatimi listi, socvetja so zlato-rumena in združena v late. Vsebuje čreslovine, saponine, flavonoide, grenčične snovi, eterična olja in spojine kavne kisline.

Pri zdravstvenih težavah, se o uporabi zlate rozge posvetujte s svojim zdravnikom.

Zlata rozga za čaj

Pripomočki za pripravo čaja iz zlate rozge

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo čaja iz zlate rozge

Za skodelico čaja:

  • 2 žlički posušene zlate rozge
  • 200 ml vode
  • sladkor ali med (dodamo po želji)

Postopek za pripravo čaja iz zlate rozge

Zlato rozgo nabiramo od julija do oktobra v suhem lepem vremenu, ko rastlina začne cveteti in se cvetni prah še ne osipa.

Zlata rozga za čaj

Vejice cvetja, ki so zelo dolga, narežemo na krajše dele in jih naložimo v zabojček (gajbico) ali na pladenj.
Sušimo v senčnem zračnem prostoru, da rastlina obdrži zlato rumeno barvo. Med sušenjem rastlino večkrat premešamo, da se enakomerno suši. Posušeno zlato rozgo shranimo v papirni embalaži, če pa smo prepričani, da je zlata rozga dovolj suha, pa tudi v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

Zlata rozga za čaj

Iz posušene zlate rozge čaj pripravimo kot poparek.

Zlata rozga za čaj

 

Čaj pripravimo kot poparek tako, da v skodelico ali posodo damo dve čajni žlički zlate rozge in jo prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo stati 10-15 minut in nato precedimo.

Zlata rozga za čaj

Čaji so lahko kot napitek in so del prehranjevanja ali pa kot zdravilo za lajšanje lažjih obolenj, zato je priporočljivo, da se o pitju posvetujte tudi s svojim zdravnikom.

Zlata rozga za čaj

Star pregovor pravi: za vsako bolezen rožica raste, samo problem je, da mi ne poznamo bolezni ali pa ne poznamo prave rožice. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za pripravo čajev iz doma nabranih zelišč:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor