Segedin golaž
Print Friendly, PDF & Email

Ko jesen zajadra v hladnejše temperature, spet postanejo aktualne in in vedno dobrodošle jedi na žlico. Ne moremo si kaj, da ob jedeh na žlico, ne bi pomislili na dobri domači segedin golaž. Klasični in seveda najboljši segedin, ohranja recept že leta in leta nespremenjen. Po enakem receptu so ga kuhale že babice naših babic, naše mame in sedaj tudi mi. Segedin ni slovenska jed, vendar ker ga tako zelo obožujemo in ker je v zimskih dneh redno na jedilniku, smo ga kar privzeli.

segedin-golaz-8

Segedin golaž – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • cedilo
  • lonec
  • kuhalnica

Segedin golaž – sestavine:

  • žlica masti
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 500 g kislega zelja
  • 500 g svinjskega flama
  • lovorov list
  • žlica sladke rdeče paprike
  • žlica mezge
  • sol
  • poper
  • voda
  • po potrebi malo moke za zgostitev (ni obvezno)

Segedin golaž – postopek:

Čebulo nalistamo in jo v ponvi na masti pražimo. Ko čebulo zastekleni in porumeni, dodamo še strt česen. Ves čas mešamo in pazimo, da se nam ne zažge.

segedin-golaz-1

Nato dodamo narezano svinjsko meso, ki smo ga narezali na velikost grižljaja. Premešamo in dušimo.

segedin-golaz-2

Med tem, ko dušimo meso, poskusimo zelje. Če se nam zdi prekislo, ga na cedilu splahnemo pod tekočo vodo. Če se nam še vedno zdi prekislo, ga lahko posebej za par minut pokuhamo v vodi in ga nato pod tekočo vodo še splahnemo. Pri nas nekateri tako zelo obožujejo kislino kislega zelja, da imam prepovedno, da bi ga splahnjevala. Da se izognemo dolgim rezancem zelja, ga pred kuhanjem narežemo. Tako bomo kasneje, ko bomo jedli, lažje zajemali z žlico.

segedin-golaz-3

Zelje dodamo dušenemu mesu in prisipamo sladko papriko, lovorov list, sol, poper in žlico mezge. Vse skupaj premešamo in pražimo cca. 10 minut.

segedin-golaz-4

segedin-golaz-5

Nato dolijemo toliko vode, da bo zelje prekrito. Vse skupaj naj na lahnem ognju vre uro in pol. Če se nam zdi, da je jed preredka, jo lahko zgostimo s podmetom iz moke. Izklopimo in pustimo počivati vsaj eno uro. Še boljše bo, če segedin golaž skuhamo en dan prej. Saj veste, da za segedin velja, večkrat ga pogrevaš, boljši je.

segedin-golaz-6

Segedin golaž lahko postrežemo s polento, lahko s krompirjem v oblicah, lahko pa tudi kar s kosom domačega kruha, priporočam kruh brez gnetenja ali kruh z jogurtom.

segedin-golaz-8

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 106 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor