Čaj iz tavžentrože
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz tavžentrože je napitek grenkega okusa, ki so ga pripravljali že naši predniki, saj že samo ime rastline pove, da nadomesti s svojo zdravilno močjo veliko zdravilnih zelišč. Tavžentroža vsebuje veliko grenčice, eteričnih olj, magnezijevih soli in je zaradi snovi, ki jih vsebuje najboljše zdravilo za bolni želodec, saj njena uporaba pomaga pri zdravljenju želodčnih težav, spodbuja tek in pomaga pri slabi prebavi. Uporaba tavžentrože je bila v zdravilstvu dokazana že v 4. in 5. stoletju.

Pripomočki za čaj iz tavžentrože

  • košarica za nabiranje
  • škarje ali nožiček
  • pladenj za sušenje
  • kozarec s pokrovom ali posoda primerna za shranjevanje živil
  • etiketa in svinčnik
  • čajnik
  • cedilo
  • skodelica

Sestavine za pripravo čaja iz tavžentrože

Za eno skodelico čaja:

  • 2 čajni žlički tavženrože (posušene)
  • 200 ml vode

Nasvet za nabiranje, sušenje in shranjevanje tavžentrože:

Rastlino tavžentrožo nabiramo v suhem, lepem vremenu, v naravi deluje zelo krhko, zato moramo biti pri nabiranju zelo previdni, da je ne izpulimo. Pri nabiranju moramo obvezno uporabljati škarje ali nož, odrežemo jo približno pet centimetrov nad tlemi, da naslednje leto spet zacveti v vsej svoji lepoti.

Rastlino lahko povežemo v manjše šopke in jih obesimo v primeren prostor, kjer se bo posušila in jo nato suho skupaj z listi in steblom razrežemo na 5 do 8 mm, še lažje pa tavžentrožo shranimo, če jo svežo razrežemo skupaj z listi in steblom na 5 do 8 mm in jo razgrnemo na pladenj, kjer se posuši na senčnem zračnem prostoru.

Posušeno zelišče shranimo v stekleni kozarec s pokrovom ali posodo primerno za shranjevane živil. Če nismo sigurni, da je zelišče dovolj suho, jo shranimo v papirnati vrečki. Embalažo opremimo s podatkom o vsebini in letnici shranka. Pravilno posušena in shranjena rastlina je uporabna najmanj eno leto.

Navodilo za pripravo čaja iz tavžentrože

Pomembno
Čaj iz tavžentrože pripravimo samo iz posušenega zelišča in ga nikoli ne sladkamo.

Postopek priprave za hladen namok

Čaj iz tavženrože pripravimo tako, da rastlino prelijemo s hladno vodo, počakamo 8 ur, ga precedimo in pogrejemo toliko, da je topel in primeren za pitje.

Postopek priprave čaja kot poparek

Drugi način priprave pa je, da zelišče prelijemo z vrelo vodo, počakamo 10 minut, nato čaj precedimo in ga popijemo toplega.

Pri uporabi in pitju čaja iz tavžentrože se obvezno posvetujte v lekarni ali pri svojem osebnem zdravniku.

Tudi pri uživanju čajev moramo biti previdni, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor