Čaj iz šentjanževke
Šentjanževka je zdravilna rastlina, ki raste po celi Sloveniji in je zelo razširjena, cveti od junija do avgusta. Nabiramo liste in cvetove, njihova uporaba sega daleč nazaj v zgodovino. Za pripravo čaja jo posušimo, tako da imamo šentjanževko na razpolago celo leto. Iz ljudskega izročila je poznano, da ima pitje čaja šentjanževke vpliv na depresivno razpoloženje in depresijo. Šentjanževka nas pomirja, odpravlja tesnobo, odžene potrtost, je pravi rastlinski antidepresiv, ki izboljša naše razpoloženje in počutje. Okus čaja je prijetno grenak in trpek. Da ne pride do nezaželenih učinkov pri uživanju čaja iz šentjanževk priporočam, da se obvezno pred uporabo posvetujete z svojim osebnim zdravnikom.
Pripomočki za nabiranje, sušenje, shranjevanje in pripravo čaja iz šentjanževke
- košara
- škarje
- pladenj za sušenje
- žlica
- čajnik
- skodelice
- papirnata vrečka
Sestavine za pripravo čaja iz šentjanževke
Za 1 liter čaja:
- 2 žlice posušenih šentjanževk
- 1000 ml vode
- med ali sladkor po okusu (praviloma zeliščne čaje pijemo nesladkane)
Nabiranje, sušenje in shranjevanje šentjanževke
Kot vse rastline, ki jih nabiramo za čaje in jih nameravamo sušiti, moramo tudi šentjanževko nabirati v čistem okolju, v suhem vremenu. Kot pripomoček nabiranja moramo uporabljati škarje ali nož, da rastline ne izpulimo in s tem poskrbimo, da ne osiromašimo naše bogate raznolike narave. Doma rastline pregledamo, odstranimo stebla in cvetove ter liste narežemo na drobno. Sušimo v senčnem, zračnem prostoru, pomagamo si lahko z ventilatorsko pečico ali sušilcem za rastline in s tem pridobimo na času. Hranimo v papirnati vrečki v suhem temnem prostoru, če pa smo prepričani, da je šentjanževka dovolj suha , pa tudi v dobro zaprtih kozarcih ali plastični posodi, ki je primerna za shranjevanje živil.
Priprava čaja iz šentjanževke
V čajnik damo posušeno šentjanževko in jo zalijemo z vročo vodo, ki ima od 80°C do 90°C tako naredimo poparek in čajnik pokrijemo.
Počakamo 10 minut, nato čaj precedimo v skodelice in po potrebi ali želji dodamo med ali sladkor. Čaj iz šentjanževke je zeliščni čaj in zeliščnih čajev se praviloma ne sladka.
Poglejte še ostale moje čaje:
- Čaj iz lipovih cvetov
- Čaj iz rožmarina
- Čaj iz listov vinske trte
- Čaj poprove mete
- Bezgovo cvetje za čaj
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana
- Navadni pljučnik za čaj
- Čaj iz smrekovih vršičkov
- Čaj iz listov regrata
- Čaj iz listov oljke
- Čaj iz trobentic
- Čaj za diabetike
- Zdravilen čaj iz kopriv
Domači čaji nam utrjujejo zdravje vračajo energijo in veselje, da živimo čimbolj zdravo z naravo, Lučka Glaser.