Čaj iz šentjanževke
Print Friendly, PDF & Email

Šentjanževka je zdravilna rastlina, ki raste po celi Sloveniji in je zelo razširjena, cveti od junija do avgusta. Nabiramo liste in cvetove, njihova uporaba sega daleč nazaj v zgodovino. Za pripravo čaja jo posušimo, tako da imamo šentjanževko na razpolago celo leto. Iz ljudskega izročila je poznano, da ima pitje čaja šentjanževke vpliv na depresivno razpoloženje in depresijo. Šentjanževka nas pomirja, odpravlja tesnobo, odžene potrtost, je pravi rastlinski antidepresiv, ki izboljša naše razpoloženje in počutje. Okus čaja je prijetno grenak in trpek. Da ne pride do nezaželenih učinkov pri uživanju čaja iz šentjanževk priporočam, da se obvezno pred uporabo posvetujete z svojim osebnim zdravnikom.

Pripomočki za nabiranje, sušenje, shranjevanje in pripravo čaja iz šentjanževke

  • košara
  • škarje
  • pladenj za sušenje
  • žlica
  • čajnik
  • skodelice
  • papirnata vrečka

Sestavine za pripravo čaja iz šentjanževke

Za 1 liter čaja:

  • 2 žlice posušenih šentjanževk
  • 1000 ml vode
  • med ali sladkor po okusu (praviloma zeliščne čaje pijemo nesladkane)

Nabiranje, sušenje in shranjevanje šentjanževke

Kot vse rastline, ki jih nabiramo za čaje in jih nameravamo sušiti, moramo tudi šentjanževko nabirati v čistem okolju, v suhem vremenu. Kot pripomoček nabiranja moramo uporabljati škarje ali nož, da rastline ne izpulimo in s tem poskrbimo, da ne osiromašimo naše bogate raznolike narave. Doma rastline pregledamo, odstranimo stebla in cvetove ter liste narežemo na drobno. Sušimo v senčnem, zračnem prostoru, pomagamo si lahko z ventilatorsko pečico ali sušilcem za rastline in s tem pridobimo na času. Hranimo v papirnati vrečki v suhem temnem prostoru, če pa smo prepričani, da je šentjanževka dovolj suha , pa tudi v dobro zaprtih kozarcih ali plastični posodi, ki je primerna za shranjevanje živil.

Priprava čaja iz šentjanževke

V čajnik damo posušeno šentjanževko in jo zalijemo z vročo vodo, ki ima od 80°C do 90°C tako naredimo poparek in čajnik pokrijemo.

Počakamo 10 minut, nato čaj precedimo v skodelice in po potrebi ali želji dodamo med ali sladkor. Čaj iz šentjanževke je zeliščni čaj in zeliščnih čajev se praviloma ne sladka.

Poglejte še ostale moje čaje:

Domači čaji nam utrjujejo zdravje vračajo energijo in veselje, da živimo čimbolj zdravo z naravo, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor