Čaj za diabetike
Pri uravnavanju sladkorja v krvi, si lahko pomagamo tudi z zelišči, ki jih sami naberemo skozi leto in posušimo. Čaj pijemo večkrat dnevno, tako si lajšamo sladkorno bolezen. Priporočljivo je, da ta čaj pijemo eno uro pred obrokom in po obroku. Nekateri prisegajo na cviček, jaz pa na ta čaj. Vedeti moramo, kje zelišča nabiramo, da so stran od urbanega središča, cest in sprehajalnih poti za kužke. Tudi čas je zelo pomemben, saj ima določeno zelišče ob določenem času veliko koristnih snovi. Vedno pa moramo zelišča nabirati vsaj tri dni po dežju in v suhem, sončnem vremenu. Čista zelišča vedno lepo porežemo, da ostanejo čista in da ne poškodujemo koreninskega sistema, ker rastlin za čaj nikoli ne spiramo. Ta čaj za diabetike ne nadomesti zdravil, ki jih je predpisal vaš zdravnik, ampak pomaga uravnavati sladkor v krvi. Lahko pa zelišča tudi kupimo in si sami naredimo mešanico čaja za diabetike.
Čaj za diabetike – pripomočki:
- košara
- škarje
- nož
- pladnji za sušenje
- posode, ki se dobro zaprejo – za shranjevanje zelišč
- skleda za pripravo mešanice
- posoda za shranjevanje čajne mešanice
- tehtnica
- čajnik
- skodelice
- cedilo
Čaj za diabetike – sestavine:
- 15 g suhih listov borovnice
- 15 g suhih listov koprive
- 15 g suhih listov poprave mete
- 50 g suhih luščin fižola
- 15 g suhih cvetov regrata
Listi borovnice se nabirajo pred cvetenjem konec maja začetek junija. Odvisno v katerem področju Slovenije želite nabirati. Jaz s škarjami narežem stebelca in jih posušim s stebli vred. Ko so listki suhi, samo z roko potegnem po steblu in listki se ločijo in padejo na pladenj. Liste borovnice sušimo v senci in na zračnem prostoru.
Liste koprive se nabirajo tudi tik pred cvetenjem. Najbolje, da si oblečemo oblačila z dolgimi rokavi in rokavice. Liste koprive sušimo v zračnih senčnih prostorih.
Poprova meta je zelo razširjena rastlina na naših vrtovih in jo lahko nabiramo večkrat na leto, saj se po rezanju zelo hitro obraste, paziti moramo, da jo pravočasno porežemo pred cvetenjem in jo počasi posušimo v senci.
Luščine fižola dobro pregledamo, paziti moramo, da so stroki zreli in suhi že pred nabiranjem, da dobimo lepe zdrave luščine, ki jih dobro presušimo in nato zdrobimo.
Cvetove regrata, ki jih nabiramo v lepem sončnem vremenu, ko se cvetovi lepo odprejo. Ker so cvetovi regrata zelo kompaktni, jih moramo dolgo sušiti in biti pri shranjevanju zelo pozorni, da so pred shranjevanjem dovolj suhi.
Čaj za diabetike
Priprava zeliščne mešanice
Fižolove luščine z nožem ali škarjami narežemo, odtehtamo in damo v skledo, ki je dovolj velika, da bomo lahko mešanico zelišč zmešali. Odtehtamo še liste borovnice, koprive, poprove mete in cvetov regrata. Vsako zelišče z roko zdrobimo na manjše koščke in dodamo skupni čajni mešanici. Vsa zelišča z roko dobro premešamo in shranimo v zaprto posodo.
Priprava čaja
Ta čaj pripravljamo kakor poparek. V posodi zavremo en liter vode, ko voda zavre, posodo odstranimo s štedilnika in vanjo damo 4-5 g (dve jušni žlici) čajne mešanice za diabetike. Pokrijemo in pustimo stati 7 do 10 minut. Čaj precedimo in pijemo preko dneva.
Veliko zdravja vam želim, Lučka.