Čaj iz kamilic
Print Friendly, PDF & Email

Kamilica je rastlina, ki bi morala biti v vsaki domači lekarni zmeraj na zalogi. Poznana je potem, da je naravni antibiotik, ki pomirja želodec, pomaga pri slabosti (a pozor, v koliko rje prisotno bruhanje kamiličnega čaja ne smemo piti), ter lajša črevesne težave, dobro došla pa je tudi pri vnetju ustne votline. Čaj iz kamilic je primeren za izpiranje ran in opeklin, ki jih razkužuje. Uporabnost kamilic je res zelo široka, zato poskrbimo, da raste tudi na našem vrtu, kjer jo lahko spomladi posejemo in poleti sami nabiramo zdravilne cvetke, ki imajo močan značilen vonj kamilice.
Okus čaja je rahlo grenak, toda da se ga zaužiti tudi brez dodanega sladkorja. Pri uporabi čaja za grgranje in izpiranje čaja ne sladkamo. Za uporabo čaja  kamilic se lahko posvetujete tudi z zdravnikom, ali se posvetujete v lekarni.

Pripomočki za nabiranje, sušenje in pripravo čaja iz kamilice

  • lonček za nabiranje
  • pladenj za sušenje
  • škarje
  • kozarec z pokrovom za shranjevanje
  • čajnik
  • 2 skodelici
  • štedilnik

Sestavine za pripravo čaja iz kamilic

Za 2 osebi:

  • 6 g svežih ali 3 g suhih cvetov kamilice
  • 500 ml vode
  • sladkor ali sladila po potrebi

Postopek nabiranja, sušenja, shranjevanja kamilice

Kamilice nabiramo v suhem vremenu in jih poskusimo posušiti v čim krajšem času, da se izgubi čim manj eteričnega olja, sušimo jih v senci, če pa nam vreme ni naklonjeno si lahko pomagamo s sušilcem rastlin.

Ko smo prepričani, da so kamilice dovolj suhe, jih spravimo v kozarec, ali za živila primerno posodo, ki se tesno zapira, da se ne izgublja vonj. Posodo opremimo z etiketo, da kasneje vemo starost kamilic, saj je uporabna najmanj eno leto.

Priprava kamiličnega čaja

Čaj pripravimo tako, da damo v čajnik cvetove kamilic in jih zalijemo z vodo, ki ima približno 80 °C.  Po zalitju cvetov čajnik obvezno pokrijemo in pustimo 10 minut. Čaja iz kamilic nikoli ne kuhamo, ampak ga pripravimo kot poparek z vročo vodo ki ima približno 80 °C.

Kako ugotovimo, da ima voda 80 °C? Pred vretjem, ko se pričnejo na dnu posode delati mehurčki, odstavimo posodo z vodo, saj ima voda takrat okoli 80 °C in prelijemo kamilice.

Čaj kamilice natočimo v lonček, počakamo da se primerno ohladi in ga pijemo po potrebi. Kamilični čaj pred vsako uporabo skuhamo na novo, saj mora biti svež, saj postan ni primeren.

Čim več zdravja vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor