Omleta z meto in meliso
Print Friendly, PDF & Email

Omleto z meto in meliso pripravljamo v tistih letnih časih, ko imamo na razpolago sveža zelišča. Meta in melisa sta rastlini, ki vsebujeta veliko eteričnega olja in se uporabljata v ljudski medicini, farmaciji kot tudi v kulinariki.

Za uporabo nabiramo samo liste in to pred cvetenjem, saj takrat vsebujejo največ eteričnega olja.

Omleta z meto in meliso.

Pripomočki za pripravo omlete z meto in meliso:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo omlete z meto in meliso

Za šest oseb:

  • 480 g bele moke tip 500
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 200 ml Radenske (ali druge mineralne vode z mehurčki)
  • 200 ml vode
  • 1 žlička sode bikarbone
  • sol po okusu
  • 20 g sveže mete
  • 20 g sveže melise
  • 50 ml sončničnega olja

Priprava omlete z meto in meliso

V posodo vbijemo jajca, dodamo moko, mleko, Radensko, vodo, sodo bikarbono in sol. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko gosto maso.

Omleta z meto in meliso.

Meto in meliso operemo pod tekočo vodo in ju narežemo na drobno, narezana zelišča dodamo pripravljeni masi, ponovno premešamo, da se zelišče enakomerno porazdelijo v masi.

Omleta z meto in meliso.

V ponvi segrejemo olje in vanjo vlijemo pripravljeno maso debeline približno enega centimetra, omleto popečemo po obeh straneh.

Omleta z meto in meliso.

Pečene omlete naložimo na krožnih in jih ponudimo cele ali pa jih poljubno razrežemo, da sta meta in melisa vidna.

Omleta z meto in meliso.

Meta in melisa zaradi svojega vonja in okusa nista primerni samo za čaj, saj ju lahko uporabimo tudi pri pripravi različnih jedi. Lučka Glaser

Omleta z meto in meliso.

Nekaj idej za uporabo mete in melise:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor