Omleta z meto in meliso
Omleto z meto in meliso pripravljamo v tistih letnih časih, ko imamo na razpolago sveža zelišča. Meta in melisa sta rastlini, ki vsebujeta veliko eteričnega olja in se uporabljata v ljudski medicini, farmaciji kot tudi v kulinariki.
Za uporabo nabiramo samo liste in to pred cvetenjem, saj takrat vsebujejo največ eteričnega olja.
Pripomočki za pripravo omlete z meto in meliso:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo omlete z meto in meliso
Za šest oseb:
- 480 g bele moke tip 500
- 2 jajci
- 200 ml mleka
- 200 ml Radenske (ali druge mineralne vode z mehurčki)
- 200 ml vode
- 1 žlička sode bikarbone
- sol po okusu
- 20 g sveže mete
- 20 g sveže melise
- 50 ml sončničnega olja
Priprava omlete z meto in meliso
V posodo vbijemo jajca, dodamo moko, mleko, Radensko, vodo, sodo bikarbono in sol. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko gosto maso.
Meto in meliso operemo pod tekočo vodo in ju narežemo na drobno, narezana zelišča dodamo pripravljeni masi, ponovno premešamo, da se zelišče enakomerno porazdelijo v masi.
V ponvi segrejemo olje in vanjo vlijemo pripravljeno maso debeline približno enega centimetra, omleto popečemo po obeh straneh.
Pečene omlete naložimo na krožnih in jih ponudimo cele ali pa jih poljubno razrežemo, da sta meta in melisa vidna.
Meta in melisa zaradi svojega vonja in okusa nista primerni samo za čaj, saj ju lahko uporabimo tudi pri pripravi različnih jedi. Lučka Glaser
Nekaj idej za uporabo mete in melise:
- Jogurtovo pecivo s poprovo meto.
- Čaj poprove mete.
- Čaj za diabetike.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Hugo, osvežilna pijača za odrasle.
- Najboljši zeliščni liker (Jagermeister).