Čaj iz listov oljke
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz listov oljke je prefinjeno rahlo grenak in prav začutili boste, da ga telo potrebuje in imeli boste željo, da si ga ponovno pripravite.

Ali ste vedeli, da listi oljke vsebujejo do štiridesetkrat več antioksidantov, kot hladno stisnjeno oljčno olje? Vsebujejo tudi: selen, krom, železo, cink, vitamin C, beta karoten in širok nabor aminokislin. Pomembno je, da oljčne liste nabirate stran od prometnih cest in ne smejo biti škropljeni s farmacevtskimi preparati. Oljke lastniki oljčnih nasadov obrezujejo pred cvetenjem in takrat imajo listi oljke največ koristnih in zdravilnih sestavin. Povprašajte lastnika oljčnih nasadov in naberite vejice oljke.

Pripomočki za pripravo čaja iz listov oljke

 Za sušenje:

  • škarje za obrezovanje ( jaz se dogovorim z lastnikom, ko obrezuje naberem vejice, ki jih on odreže )
  • pladenj za sušenje
  • papirnata vrečka za shranjevanje

Za pripravo:

  • lonček z pokrovko
  • sekljalnik ali nož
  • cedilo
  • skodelice
  • čajnik
  • štedilnik

Čaj iz listov oljke – sestavine

Za 4 skodelice čaja

  •  8-10 žlici suhih ali svežih oljčnih listov
  • 1l vode

Sušenje in priprava listov oljke

Oljčne vejice prinesemo domov. Potrgamo lepe čiste in nepoškodovane liste in jih nalagamo na čiste pladnje, ali zabojčke, ki smo jih obložili z čistim papirjem. Sušimo v toplem senčnem prostoru, ko se listi lepo prelomijo in čutimo, da so suhi, jih pospravimo v papirnate vrečke (lahko vrečke od kruha), v katerih se še dodatno sušijo. Če pa imamo prostor, lahko vejice oljke zavežemo v šopek, obesimo in posušimo. Obiramo suhe liste oljke in jih spravimo v papirnato vrečko. Jaz trgam sveže liste, ker se lepša trgajo.

Liste oljke za obdobje 14 – 30 dni lahko sesekljate v sekljalniku in jih pripravite za takojšno pripravo čaja.

S tem, ko so nasekljani, oddajo v tekočino več mineralov in zdravilnih sestavin. Ni pa jih nujno potrebno sesekljati, lahko jih tudi z nožem narežete tik pred uporabo.

Priprava čaja

Oljčne liste dajte v hladno vodo, pristavite na štedilnik in pustite, da zavre. Kuhate na zmernem ognju pokrito 5 minut in potem pustite ohlajat  5 – 10 minut. Ko kuhamo čaj in ohlajamo čaj, naj bo lonec ves čas pokrit, da eterična olja ne izhlapijo. Čaj precedimo (vsega naenkrat) in shranimo v pokritem čajniku. Pijemo večkrat dnevno.

Priporočam ogled še drugih domačih čajev:  čaj iz trobentic, čaj iz kopriv  in čaj za diabetike.

Veliko domačih naravnih čajev vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor