Lučnik za čaj
Print Friendly, PDF & Email

Lučnik je rastlina dvoletnica, ki zraste tudi do dva metra visoko. Poznali so ga že naši predniki in ga uporabljali v zdravstvene namene in to liste in cvetove, v sedanjem času pa se uporablja samo cvet lučnika. Lučnik v nekaterih krajih imenujejo tudi papeževa sveča ali svečnik. Lučnik cveti od junija do avgusta in za pripravo čaja nabiramo samo cvetove v jutranjem času. Iz cvetov lučnika lahko naredite tudi lučnikov sirup.

Pripomočki za nabiranje in pripravo:

  • posoda za nabiranje
  • pladenj za sušenje
  • kozarec ali posoda za shranjevanje živil z pokrovom
  • čajnik
  • tehtnica
  • cedilo
  •  lonček
  • štedilnik

Sestavine za kuhanje čaja iz cvetov lučnika

Za eno skodelico čaja:

  •  3 g suhega ali 6 g svežega cveta lučnika
  • 250 ml vode
  • sladkor po okusu

Nasvet za nabiranje, sušenje in shranjevanja lučnika

Cvetove lučnika naberemo ob suhem vremenu, takoj zjutraj, ko se rosa in vlaga posušita.

Cvetove razprostremo po pladnju, da žuželke in ostali mrčes zapusti cvetove.

Cvetovi se morajo sušiti na zračnem senčnem prostoru in temperatura ne sme presegati 40°C , posušiti ga moramo v najkrajšem možnem času, drugače cvetovi potemnijo.

Suhe cvetove lučnika shranimo v dobro zaprti posodi, brez prisotnosti vlage, saj drugače cvetovi počrnijo in izgubijo zdravilno vrednost. Opremimo jo z etiketo z podatkom o vrsti cvetov in letnico shranjevanja, saj je uporabnost cvetov najmanj eno leto.

Navodilo za kuhanje čaja iz cvetov lučnika

Cvetove lučnika prelijemo z vrelo vročo vodo in počakamo 10 – 15 minut, nato čaj precedimo. Cvetovi lučnika vsebujejo saponine, iridoide in flavonoide, ki pomagajo zoper kašelj, pri poškodovani žrelni sluznici in odpravi draženje na kašelj. Pred uporabo čaja iz cvetov lučnika je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali v lekarni, posebno, če uporabljate zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni.

Pomagate si lahko tudi z ostalimi mojimi nasveti za čaje:

  1. Žajbelj za čaj in začimbo
  2. Čaj iz kamilic
  3. Čaj iz šentjanževk
  4. Čaj iz lipovih cvetov
  5. Čaj iz rožmarina
  6. Čaj iz listov vinske trte
  7. Čaj poprove mete
  8. Bezgovo cvetje za čaj
  9. Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana
  10. Navadni pljučnik za čaj
  11. Čaj iz smrekovih vršičkov
  12. Čaj iz listov regrata
  13. Čaj iz listov oljke
  14. Čaj iz trobentic
  15. Čaj za diabetike
  16. Zdravilen čaj iz kopriv

Veliko zdravja vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor