Čaj iz trobentic
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz trobentic je nežnega okusa, uživanje čaja iz trobentic pa vam bo pomagalo telo razstrupiti. Vsebuje tudi veliko vitamina C in čaj iz trobentic okrepi imunski sistem, čisti kri in sečila. Čaj iz trobentic lajša dihanje in ublaži kašelj. Čaj lahko pripravljamo iz svežih cvetov in tudi suhih. Trobentice je potrebno nabrati v obdobju suhega vremena (vsaj 3 dni brez dežja), sredi dneva, ko ni več rose na rastlinah. Posebno pozornost moramo nameniti, okolju, v katerem nabiramo trobentice, da je čisto (stran od prometnih cest in sprehajalnih poti za kužke, …). Pazite tudi, da ne boste pretiravali z nabiranjem trobentic na enem samem mestu, zaradi ohranitve narave.
V obdobju cvetenja trobentic si lahko popestrimo tudi solate s cvetovi trobentic in naberemo trobentice, ki jih posušimo za čaj. Suhe trobentice lahko uporabimo tudi za mešanice domačih čajev.

Čaj iz trobentic – pripomočki

Za nabiranje in sušenje:

  • skleda ali košara za nabiranje
  • pladenj za sušenje
  • papirnata vrečka za shranjevanje

Za pripravo čaja:

  • čajnik
  • cedilo
  • skodelici

Sestavine za 2 skodelici čaja iz trobentic

  • 4 – 5 žličk svežih ali posušenih cvetov trobentice
  • 400 ml vode

Nabiranje in sušenje trobentic za pripravo čaja:

Nabiramo samo čiste cvetove in liste trobentice in to s čistimi rokami. Nalagamo jih v košaro, skledo, vedro, …

Trobentic ne operemo in ne spiramo, zato pazimo, da naberemo res čiste trobentice. Ko pridemo domov, damo trobentice sušiti na pladnje.

Sušimo jih v senci na zračnem prostoru, občasno trobentice premešamo, da spodnji del pride na vrh in se vse trobentice enakomerno posušijo.

Suhe trobentice spravimo v vrečko iz papirja (vrečke od kruha so super)  – tudi v vrečki se še naprej sušijo. Če spravimo trobentice v kozarec za vlaganje se lahko zgodi, da je malo premalo suho in postanejo trobentice plesnive.

Priprava čaja iz trobentic

Najprej zavrite vodo, odstavite čajnik, dodajte cvetove trobentice ter pokrijete čajnik, da ostanejo vsa eterična olja v tekočini in pustite stati  8-10 minut, potem čaj precedite. Čaj lahko pijete brez dodatkov, lahko pa ga obogatite z medom, sladkorjem, limono, …

Želim vam veliko zdravih napitkov Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor