Čaj poprove mete
Print Friendly, PDF & Email

Poprova meta je doma v Ameriki, kjer so jo gojili kot industrijsko rastlino, sedaj jo gojijo tudi v Evropi za pridelavo eteričnih olj, ki jih uporabljajo za zdravilne in kozmetične namene. Na naših vrtovih je nepogrešljiva rastlina, saj se v kulinariki  uporablja tako za čaje kot za obogatitev sladic, ker vsebuje veliko mentola. V poletnih vročih dneh, je ohlajeni čaj poprove mete dobrodošel napitek za preganjanje žeje, v mrzlih zimskih dneh pa za preganjanje mraza.

Čaj poprove mete – pripomočki

Za nabiranje, sušenje in shranjevanje:

  • košara za nabiranje
  • škarje za rezanje
  • pladenj za sušenje
  • papirnate vrečke za shranjevanje

In pripravo čaja:

  • čajnik
  • skodelice

Čaj poprove mete – sestavine

za 1 liter čaja:

  • 10 g sveže ali 5 g suhe poprove mete
  • 1 l vode
  • med ali sladkor (po želji)

Čaj poprove mete

Poprovo meto uporabljamo svežo ali posušeno. Nabiramo  v lepem suhem vremenu, tik pred cvetenjem, ko vsebuje največ mentola. Pri sušenju pazimo, da listov ne poškodujemo s stiskanjem ali rezanjem, da rastlina po nepotrebnem ne izgublja vonja po mentolu.

Poprovo meto sušimo v senčnem zračnem prostoru, ko se drobi med prsti vemo, da je dovolj suha, shranimo jo v papirnate vrečke in je ne zdrobimo, da ne izgubljamo arome mentola, ki da poprovi meti največjo vrednost.

Čaj pripravimo kot poparek tako, da liste poprove mete prelijemo z vročo vodo, počakamo 10 – 15 minut, precedimo in že ga lahko serviramo.

V poletnem času je zelo prijeten za pitje, ohlajen brez dodanih sladil, v zimskem času pa mu lahko dodamo med ali sladkor.

Zaužijte kar vam narava nudi, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor