Čaj poprove mete
Poprova meta je doma v Ameriki, kjer so jo gojili kot industrijsko rastlino, sedaj jo gojijo tudi v Evropi za pridelavo eteričnih olj, ki jih uporabljajo za zdravilne in kozmetične namene. Na naših vrtovih je nepogrešljiva rastlina, saj se v kulinariki uporablja tako za čaje kot za obogatitev sladic, ker vsebuje veliko mentola. V poletnih vročih dneh, je ohlajeni čaj poprove mete dobrodošel napitek za preganjanje žeje, v mrzlih zimskih dneh pa za preganjanje mraza.
Čaj poprove mete – pripomočki
Za nabiranje, sušenje in shranjevanje:
- košara za nabiranje
- škarje za rezanje
- pladenj za sušenje
- papirnate vrečke za shranjevanje
In pripravo čaja:
- čajnik
- skodelice
Čaj poprove mete – sestavine
za 1 liter čaja:
- 10 g sveže ali 5 g suhe poprove mete
- 1 l vode
- med ali sladkor (po želji)
Čaj poprove mete
Poprovo meto uporabljamo svežo ali posušeno. Nabiramo v lepem suhem vremenu, tik pred cvetenjem, ko vsebuje največ mentola. Pri sušenju pazimo, da listov ne poškodujemo s stiskanjem ali rezanjem, da rastlina po nepotrebnem ne izgublja vonja po mentolu.
Poprovo meto sušimo v senčnem zračnem prostoru, ko se drobi med prsti vemo, da je dovolj suha, shranimo jo v papirnate vrečke in je ne zdrobimo, da ne izgubljamo arome mentola, ki da poprovi meti največjo vrednost.
Čaj pripravimo kot poparek tako, da liste poprove mete prelijemo z vročo vodo, počakamo 10 – 15 minut, precedimo in že ga lahko serviramo.
V poletnem času je zelo prijeten za pitje, ohlajen brez dodanih sladil, v zimskem času pa mu lahko dodamo med ali sladkor.
Zaužijte kar vam narava nudi, Lučka Glaser.