Čaj iz kapucinke
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz kapucinke je okusen, čeprav ima čisto poseben vonj, okus je rahlo pekoč in spominja na krešo, rukolo ali redkvico. Čaj kapucinke nas poživlja in sprosti. Jaz si ga privoščim sezonsko, od junija do septembra, dokler so mladi listi in cvetovi na vrtu.

Kapucinke vsebujejo eterična olja, gorčičnega olja in deluje antibiotično, protiglivično, notranje pa proti bakterijskim okužbam sečil in dihal.

Pripomočki za pripravo čaja iz kapucink:

  • čajnik ali lonec s pokrovko
  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • cedilo
  • žlička
  • štedilnik ali grelec za vodo
  • skodelice

Sestavine za pripravo čaja iz kapucink

Za 1 l čaja iz kapucink:

  • 10 g svežih listov kapucinke s peclji
  • 1 l vode

Postopek za pripravo čaja iz kapucink

Čiste, lepe liste kapucinke in stebla, ki jih naberemo v vrtu, speremo v čisti vodi, da so čisti.

Potem jih razrežemo na več delov in jih damo v lonec ali čajnik.

V loncu ali grelniku vode pogrejemo vodo, na 70 do 80 °C in prelijemo liste kapucinke. Pustimo  pokrito 10 do 15 minut, da se aroma in sestavine iz rastline sprostijo v vodi.

Čaj precedimo skozi cedilo in ga postrežemo svojim najdražjim, ki jim želimo samo najboljše.

Ob vsakem delu dneva je primeren dober svež čaj, da nam polepša dan. Lučka Glaser

Pa poglejte kakšne avtohtone čaje si še lahko pripravimo:

  1. Čaj iz špargljev.
  2. Lučka čaj.
  3. Čaj iz tavžentrože.
  4. Čaj iz ameriškega slamnika.
  5. Lučnik za čaj.
  6. Žajbelj za čaj in začimbo.
  7. Čaj iz kamilic.
  8. Čaj iz šentjanževk.
  9. Čaj iz lipovih cvetov.
  10. Čaj iz rožmarina.
  11. Čaj iz listov vinske trte.
  12. Čaj poprove mete.
  13. Bezgovo cvetje za čaj.
  14. Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
  15. Navadni pljučnik za čaj.
  16. Čaj iz smrekovih vršičkov.
  17. Čaj iz listov regrata.
  18. Čaj iz listov oljke.
  19. Čaj iz trobentic.
  20. Čaj za diabetike.
  21. Zdravilen čaj iz kopriv.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor