Čaj iz ameriškega slamnika
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz cvetov ameriškega slamnika se v naših domovih bolj redko uporablja, čeprav je na naših vrtovih velikokrat prisoten kot okrasna rastlina.
Ameriški slamnik zraste do 1 metra visoko in s svojimi rožnato vijoličastimi cvetovi nam nudi lep okras cvetličnega vrta. Rastlina je uporabna v celoti od korenin, ki jih izkopljemo in posušimo pozno jeseni, do listov in cvetov, ki so v polnem razcvetu od julija do avgusta, ko jih nabiramo in posušimo. Rastlina vsebuje alkaolid, betain, inulin in eterična olja, ki nam nudijo večjo odpornost proti vsem vrstam prehladov.

Pripomočki za čaj iz ameriškega slamnika:

 • košara ali zabojček
 • škarje
 • pladenj za sušenje
 • posoda z pokrovom za shranjevanje, primerna za živila
 • tehtnica
 • čajnik
 • cedilo
 • skodelica

Sestavine za čaj iz ameriškega slamnika

Za eno skodelico čaja:

 • 8 g svežega ali 5 g suhega cveta ameriškega slamnika
 • 250 ml vode
 • sladkor po okusu

Nasvet za nabiranje, sušenje in shranjevanje cvetov ameriškega slamnika

Cvetove ameriškega slamnika nabiramo sredi sončnega suhega dneva, ko so cvetovi lepo odprti, pri rezanju cvetov moramo biti pazljivi, da ne odrežemo cveta prenizko, saj se na steblu pripravljajo novi cvetovi, ki bodo kasneje zacveteli.

Porezane cvetove pregledamo, odstranimo žuželke, ki so zelo rade prisotne na tem lepem cvetu, cvet in liste odrežemo od stebla, cvetove prerežemo na polovico ali na štiri dele, če so cvetovi veliki, stebla pa zavržemo. Razrezane cvetove in liste razprostremo na pladenj.

Cvetove ameriškega slamnika sušimo na zračnem suhem prostoru. Moramo biti pazljivi, da se cvetovi in listi res posušijo, če nismo prepričani, da so cvetovi in listi ameriškega slamnika suhi, si lahko pomagate z električnim sušilnikom, v katerem pa ameriškega slamnika ne smete sušiti več kot na 40°C.

Ko smo prepričani, da je ameriški slamnik suh, ga shranimo v posodo, ki je primerna za shranjevane živil in jo postavimo v suh zračni prostor. Na etiketo napišemo vsebino shranka in letnico nabirka, tako nabran in posušen ameriški slamnik je uporaben najmanj 2 leti.

Priprava čaja iz ameriškega slamnika

Zelišče ameriškega slamnika damo v čajnik in ga prelijemo z vrelo vodo, pustimo čakati 8 – 10 minut, nato čaj precedimo v skodelico, po potrebi dodamo sladkor.

Pomembno
Ameriški slamnik je poznan po tem, da ugodno učinkuje na imunski sistem, o njegovi uporabi pa je priporočljivo, da se pogovorite in posvetujete v lekarni ali pri svojem zdravniku.

Prehitite prehlade z uživanjem in pitjem čaja iz ameriškega slamnika, Lučka Glaser.

Pomagate si lahko tudi z ostalimi mojimi nasveti za čaje

 1. Lučnik za čaj
 2. Žajbelj za čaj in začimbo
 3. Čaj iz kamilic
 4. Čaj iz šentjanževk
 5. Čaj iz lipovih cvetov
 6. Čaj iz rožmarina
 7. Čaj iz listov vinske trte
 8. Čaj poprove mete
 9. Bezgovo cvetje za čaj
 10. Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana
 11. Navadni pljučnik za čaj
 12. Čaj iz smrekovih vršičkov
 13. Čaj iz listov regrata
 14. Čaj iz listov oljke
 15. Čaj iz trobentic
 16. Čaj za diabetike
 17. Zdravilen čaj iz kopriv
Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor