Čaj iz lipovih cvetov
Lipa je zelo razširjena po celi Slovenji, njeni cvetovi, ki imajo močan vonj po medu pa nam nudijo okusen čaj, ki nam prija v vsakem letnem času, posebej pa pozimi, v času gripe in prehladov. Poznamo dve vrsti lipe: moška in ženska drevesa – lipo in lipovca, cvetovi pa imajo enake zdravilne učinke. Cvetovi lipe vsebujejo veliko eteričnega olja, ki na nas deluje zelo zdravilno, čaj iz lipovih ima blag vonj in okus po cvetličnem medu.
Pripomočki za nabiranje, sušenje in pripravo čaja
- košara
- škarje za veje
- pladenj za sušenje
- papirnata vrečka za shranjevanje
- čajnik
- skodelice
- cedilo
Sestavine za pripravo čaja iz lipovih cvetov
Za 2 osebi:
- 8 – 10 svežih lipovih cvetov ali 2 žlice suhih narezanih cvetov
- 500 ml vode
- med ali sladkor po okusu
Nabiranje in sušenje lipovih cvetov
Cvetove nabiramo v čistem okolju in v suhem vremenu, stran od cest in industrijskih objektov, če obrezujemo drevo in doma obiramo cvetje, pazimo, da drevesa preveč ne poškodujemo saj cvetje obiramo vsako leto.
Za sušenje cvetove razgrnemo na pladnju ali za to primerni posodi. Sušimo na prostem v senci, ali zračnem svetlem prostoru.
Ko so cvetovi dovolj suhi, jih shranimo v papirnate vrečki v suhem temnem prostoru.
Priprava čaja iz lipovih cvetov
Cvetove lipe (sveže ali suhe) na drobno narežemo v skodelico ali čajnik.
Zalijemo z vročo vodo in počakamo 10 – 15 minut, potem pa čaj precedimo, dodamo med ali sladkor po okusu.
Ljubitelje čajev vabim, da si ogledajo še preostale moje objavljene recepte čajev:
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
Veliko zdravja s pomočjo narave, vam želim Lučka Glaser.