Čaj iz rožmarina
Print Friendly, PDF & Email

Rožmarin je najbolj razširjena in tudi opevana rastlina v ljudskih pesmih v Sloveniji. Rožmarin se veliko uporablja v zdravstvu, kozmetiki in  kulinariki. V italijanski in francoski kuhinji je praktično nepogrešljiv. Je sredozemska rastlina, zato pa v notranjosti Slovenije ne preživi na prostem in ga je treba čez zimo shraniti v toplejše svetle prostore. Rožmarin vsebuje karnozol in karnozolno kislino, ter več kot 10 antioksidativnih snovi, ima izraziti močan vonj in okus po rožmarinu, ki malo greni in nas po zaužitju takšnega čaja zelo pomirja.

Pripomočki za pripravo čaja iz rožmarina:

  • škarje
  • skodela
  • lonec
  • cedilo
  • pladenj za sušenje
  • papirna vrečka za shranjevanje

Sestavine za čaj iz rožmarina

Za 2 osebi:

  • 5 – 6 mladih svežih vejic ali 2 žlici posušenega rožmarina
  • 500 ml vode
  • sladkor ali med po okusu

Postopek priprave čaja iz rožmarina:

V čistem naravnem okolju narežemo vejice rožmarina, grmiček obrezujemo enakomerno, saj se vsako leto bogato obraste, je trajnica in nam ob pravilni negi nudi svojo aromo in zdravilne učinke dolga leta.

Vejice rožmarina, ki jih porežemo za sušenje, osmukamo in jih razgrnemo v za sušenje primerni posodi, čas sušenja je odvisen od vremenskih pogojev, sušimo v senci, v zračnem prostoru. Ko se listki rožmarina lomijo med prsti bomo vedeli, da so listki suhi in jih pospravimo v papirnato vrečko ki jo shranimo v temnem suhem prostoru. Tako shranjen rožmarin nas razvaja tudi v hladnih zimskih dneh.

V skodelico damo 5 – 6 mladih vejic rožmarina, ali 2 žlici posušenega.

Prelijemo z vročo vodo in počakamo 10 minut.

Po 10 minutah čaj precedimo, če vejice rožmarina ostanejo dlje časa v vodi, postane čaj grenak. Čaju dodamo med ali sladkor po okusu.

Ljubitelje čaja vabim, da si ogledate še moje preostale recepta za čaje:

Zdravje je naše bogastvo.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor