Čaj iz jagod šisandre
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz jagod šisandre je nenavadnega okusa, saj se v njem prepletajo okusi kot so: grenko, kislo, slano, sladko in tudi pekoče, zato temu  jagodičevju rečejo sadež petih okusov.

Šisandra vsebuje asencialna olja, vitamine A, C, E in je poznana, da deluje protivnetno, razstrupljajoče, povečuje odpornost, energijo, fizično in psihično vzdržljivost. 

Plodove šisandre lahko uporabljamo sveže ali posušene. Šisandra je poznana kot tradicionalna kitajska zdravilna rastlina, ki jo uživamo. Priporočljivo je 1 do 2 čajne žličke posušenih jagod v skodelici čaja na dan.

Čaj iz jagod šisandre

Pripomočki za pripravo čaja iz jagod šisandre

  • blender ali kavni mlinček

Sestavine za pripravo čaja iz jagod šisandre

Za skodelico čaja

  • 1 žlička posušenih plodov šisandre
  • 200 ml vrele vode

Postopek za pripravo čaja iz jagod šisandre

Grozdi šisandre nas spominjajo na rdeči ribez ali grozdje, v času zorenja se barva jagod spreminja od svetlo do temno rdeče barve. Ker je njihova uporaba zelo majhna, saj sveže jagode niso okusne, preostanek obranih jagod lahko posušimo.

Čaj iz jagod šisandre

Jagode šisandre, ki jih bomo posušili, razgrnemo po pladnju in jih lahko sušimo v sončnem toplem prostoru, čas sušenja je zelo dolg, zato si lahko pomagamo z sušilcem sadja in zelenjave, ventilatorsko pečico, ali pa pladenj postavimo na topel radiator.

Čaj iz jagod šisandre

Jagode šisandre sušimo na največ 40 °C, posušene jagode ohladimo in s prsti preverimo, da so jagode res posušene.

Čaj iz jagod šisandre

Posušene jagode zdrobimo s pomočjo blenderja ali kavnega mlinčka, da bo učinek jagod popoln in bomo pri pitju čaja okusili vse lastnosti in okuse šisandre.

Čaj iz jagod šisandre

Čaj skuhamo tako, da eno žličko zdrobljenih jagod prelijemo z 200 ml vroče vode, lonček pokrijemo in pustimo stati 10 do 15 minut, dnevna uporaba je največ 1 do 2 čajne žličke dnevno.

Čaj iz jagod šisandre

Pred pitjem čaja iz jagod šisandre se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Lučka Glaser

Tudi iz drugih vrst zelišč si lahko pripravimo čudovite domače čaje:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor