Čaj iz jagod šisandre
Čaj iz jagod šisandre je nenavadnega okusa, saj se v njem prepletajo okusi kot so: grenko, kislo, slano, sladko in tudi pekoče, zato temu jagodičevju rečejo sadež petih okusov.
Šisandra vsebuje asencialna olja, vitamine A, C, E in je poznana, da deluje protivnetno, razstrupljajoče, povečuje odpornost, energijo, fizično in psihično vzdržljivost.
Plodove šisandre lahko uporabljamo sveže ali posušene. Šisandra je poznana kot tradicionalna kitajska zdravilna rastlina, ki jo uživamo. Priporočljivo je 1 do 2 čajne žličke posušenih jagod v skodelici čaja na dan.
Pripomočki za pripravo čaja iz jagod šisandre
- blender ali kavni mlinček
Sestavine za pripravo čaja iz jagod šisandre
Za skodelico čaja
- 1 žlička posušenih plodov šisandre
- 200 ml vrele vode
Postopek za pripravo čaja iz jagod šisandre
Grozdi šisandre nas spominjajo na rdeči ribez ali grozdje, v času zorenja se barva jagod spreminja od svetlo do temno rdeče barve. Ker je njihova uporaba zelo majhna, saj sveže jagode niso okusne, preostanek obranih jagod lahko posušimo.
Jagode šisandre, ki jih bomo posušili, razgrnemo po pladnju in jih lahko sušimo v sončnem toplem prostoru, čas sušenja je zelo dolg, zato si lahko pomagamo z sušilcem sadja in zelenjave, ventilatorsko pečico, ali pa pladenj postavimo na topel radiator.
Jagode šisandre sušimo na največ 40 °C, posušene jagode ohladimo in s prsti preverimo, da so jagode res posušene.
Posušene jagode zdrobimo s pomočjo blenderja ali kavnega mlinčka, da bo učinek jagod popoln in bomo pri pitju čaja okusili vse lastnosti in okuse šisandre.
Čaj skuhamo tako, da eno žličko zdrobljenih jagod prelijemo z 200 ml vroče vode, lonček pokrijemo in pustimo stati 10 do 15 minut, dnevna uporaba je največ 1 do 2 čajne žličke dnevno.
Pred pitjem čaja iz jagod šisandre se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Lučka Glaser
Tudi iz drugih vrst zelišč si lahko pripravimo čudovite domače čaje:
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Čaj iz zlate rozge.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz špargljev.
- Lučka čaj.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz ameriškega slamnika.
- Lučnik za čaj.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Čaj iz kamilic.
- Čaj iz šentjanževk.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Čaj iz kapucinke.