Melisa za čaj in začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Shranjevanje melise za čaj in začimbo je zelo priročno, saj si meliso, v času njene rasti, lahko shranimo in posušimo, za kasnejši čas in jo uporabimo za pripravo čajev, osvežilnih napitkov, slaščic in tudi v raznih slanih jedi. Omleto z meto in meliso pripravljamo v tistih letnih časih, ko imamo na razpolago sveža zelišča in tudi osvežilno, okusno alkoholno pijačo Hugo.

Melisa je zdravilna rastlina in začimba z vonjem po limoni, ki uspeva v Sredozemlju, njeno ime je grškega izvora in zaradi bogatih cvetov, ki jih obletavajo čebele, so jo poimenovali melissa,  kar pomeni v grščini čebela.
V slovenščini ima melisa veliko ljudskih imen kot so: črniva, matičnik, medeni list, medenka, srčno zelje in še druga imena po različnih pokrajinah Slovenije. Melisa vsebuje eterično olje in rudninske snovi, od vitaminov pa je prisoten vitamin C.

Melisa za čaj in začimbo

Pripomočki za shranjevanje melise za čaj za začimbo

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za shranjevanje melise za čaj in začimbo

  • listi melise – količina primerna našim potrebam

Postopek za shranjevanje melise za čaj in začimbo

Liste melise nabiramo v suhem vremenu, pred cvetenjem, najbolj primerno je, da pri nabiranju uporabimo vrtne škarje in meliso lepo narežemo. Med rezanjem odstranimo slabe liste in druge rastline, če meliso gojimo doma v vrtu, jo lahko vzgojimo v lep šopek in nabiranje ni težavno, v naravi pa je zamudno, pa še rastišče moramo poznati.

Melisa za čaj in začimbo

Liste melise ločimo od stebla in za sušenje uporabimo samo liste, ki jih sušimo na zraku v senci, za hitrejše sušenje lahko uporabimo električni sušilec za sadje in zelenjavo, samo temperatura zraka ne sme preseči 40 °C. Posušene liste, ki jih bomo uporabili za čaj, shranimo v zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil, če pa smo v dvomu ali so listi dovolj suhi jih na začetku shranimo v papirnati vrečki.

Melisa za čaj in začimbo

Ostale liste melise, ki smo jih namenili za začimbo, s pomočjo električnega sekljalnika zdrobimo in s pomočjo cedila presejemo, da dobimo zdrobljeno meliso, ki jo bomo uporabili za pripravo različnih obrokov in slaščic.

Zdrobljeno meliso hranimo v zaprti posodi, da se ne razdiši, najbolje na suhem v kuhinji, med ostalimi začimbami, samo posodo označimo, da vemo kaj v njej shranjujemo.

Melisa za čaj in začimbo

Če si kuhamo čaj iz svežih ali suhih listov melise, si lahko pripravimo tudi pecivo z čudovitim vonjem rastline, ki nas spominja na limono. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor