Čaj iz listov regrata
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz listov regrata je staro ljudsko zdravilo, baje preprečuje tudi staranje, preverjeno pa lajša zdravstvene tegobe. V zdravilne namene se uporablja: korenina, listi in cvet. Vsa rastlina je posebej bogata z vitamini in rudninami: s kalcijem, karotenom in vitaminom C, vitamine B1, B2 in E kot tudi  druge mineralne snovi. Železa ima celo več kot špinača. Pomembno pri nabiranju listov regrata, da ga nabiramo spomladi  v čistem okolju, vsaj 3 dni po dežju in, da so listi suhi in čisti, ker rastlin za sušenje nikoli ne umivamo, umazane liste zavržemo ali porabimo drugače.

Čaj iz listov regrata – nabiranje in sušenje

Naberemo čiste suhe liste regrata v košaro in jih prinesemo domov. Pripravimo čiste pladnje ali zabojčke in ponovno pregledamo liste, da so čisti in jih narežemo na na več delov, da se bojo bolje sušili.

Pladnje z regratom postavimo v suh prostor in večkrat obrnemo, da se sušijo iz vseh strani. Ko vidimo, da so listi vsi suhi in se nam drobijo, če jih stisnemo med prsti, so pripravljeni, da jih shranimo v papirnate vrečke (od kruha). V papirnati vrečki se bodo še dodatno sušili, ne bodo pa izgubili koristnih sestavin. Na vrečko napišemo kaj vsebuje in datum, da točno vemo, tudi pozneje.

Čaj iz listov regrata – pripomočki za pripravo čaja

  • čajnik ali kozica s pokrovko
  • cedilo
  • kavna žlička
  • skodelica
  • merica za tekočino

Čaj iz listov regrata – sestavine

Za liter čaja:

  • 8-10 čajnih žličk posušenega regrata
  • 1000 ml vode

Čaj iz listov regrata – priprava

Čaj iz posušenih listov regrata naredimo kot poparek. V kozici ali čajniku zavremo vodo in jo umaknemo iz štedilnika, nato dodamo posušene liste regrata premešamo ali pa z vročo vodo prelijemo liste regrata, pokrijemo in pustimo 10 do 15 minut, da listi regrata izločijo minerale, eterična olja in ostale sestavine. Potem čaj precedimo in dobimo okusen zdrav zeliščni napitek.

Čaj iz regratovih listov lahko pripravite za ves dan, vendar vam priporočam, da ga po 15 minutah vsega precedite in imate pripravljen že precejen napitek. Čaj lahko pijete tako toplega, kakor hladnega. Obogatite čaj lahko z medom, limono, sladkorjem. Suhi listi regrata so tudi odlični za pripravo mešanice več vrst zelišč za mešani čaj. Priporočam ogled še ostalih čajev, ki sem jih objavila: čaj iz listov oljkečaj iz trobentic, čaj iz kopriv  in čaj za diabetike.

Želim vam pitje domačih čajev, brez dodanih umetnih arom Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor