Čaj iz smrekovih vršičkov
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz smrekovih vršičkov je med ljubitelji naravnih čajev manj poznan, tudi v kulinariki ga zelo redko zasledimo. Smrekove vršičke začnemo nabirati zgodaj spomladi ko so dolgi od enega do dva centimetra v neokrnjeni naravi. Pripravimo ga kot poparek iz svežih ali posušenih vršičkov. Čaj ima nežni okus, lahko trpek, toda ni grenak in se lahko pije brez sladkorja, vonj ima po smoli smreke in ob pitju čaja se počutimo kot da se sprehajamo po smrekovem gozdu.

Čaj iz smrekovih vršičkov – pripomočki:

  • košarica za nabiranje
  • čajnik
  • grelnik vode
  • skodelice
  • cedilo
  • papirnata vrečka

Čaj iz smrekovih vršičkov – sestavine:

Za 4 skodelice čaja:

  • 1 l vode
  • 4 žlice smrekovih vršičkov (svežih ali suhih)

Čaj iz smrekovih vršičkov – postopek:

Smrekove vršičke nabiramo v neokrnjeni naravi v lepem suhem vremenu, pred uporabo jih ne operemo saj bi izgubili prijetno aromo po smreki.

Pripravimo lahko poparek ali pa čaj skuhate.

Poparek pripravimo tako, da čajnik damo vršičke in jih zalijemo z vročo vodo, počakamo petnajst minut.

Kuhamo pa takole; smrekove vršičke damo v  vrelo vodo in pustimo vreti 5 minut. Odstavimo in pustimo stati še 10 min, nato jih  precedimo.

Nasvet
Za hladne zimske dni si pripravimo posušene smrekove vršičke, ki pa na pogled niso tako lepi kot sveži, ker vsebujejo veliko smole se na zraku zelo dolgo sušijo, pomagamo si tako, da jih posušimo v ventilatorski pečici pri 50 stopinjah Celzija s priprtimi vrati pečice, ali v sušilniku zelišč, tako vsaj malo ohranimo svežino barve vršičkov. Suhe vršičke shranimo v papirnato vrečko in jo zapremo, da vršički ne izgubijo arome.

Lahko si ogledate recepte še za ostale zeliščne čaje:

Želim vam veliko domačih napitkov, ki nam jih poklanja narava, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor