Lučka čaj
Print Friendly, PDF & Email

Lučka čaj je mešanica čaja, ki je primerna za pitje ob vsakem delu dneva in v vseh letnih časih, okus je rahlo sladko grenak in se lahko pije brez, da ga sladkamo s sladkorjem ali medom. Mešanica čaja spada med prehrambeni del obroka, nekateri narodi imajo prav poseben obred za pitje čaja. Slovenci premalo kuhamo domače čaje, čeprav v naravi raste veliko primernih rastlin, ki jih lahko nabiramo med sprehodom v naravi.

Kultura pitja čaja je najbolj razširjena na Japonskem, Kitajskem in v Indiji. V Evropi je najbolj razširjeno pitje čaja v Angliji, drugje pa še vedno prevladuje kava, čeprav se že pojavljajo čajnice, ki ponujajo vse vrste svetovno znanih čajev.

Vse rastline, ki jih nabiramo za čaje in jih nameravamo tudi posušiti, moramo nabirati v čistem okolju in v suhem vremenu. Kot pripomoček nabiranja moramo uporabljati škarje ali nož, da rastline ne izpulimo in s tem poskrbimo, da ne osiromašimo naše bogate raznolike narave. Doma rastline pregledamo in jih narežemo na drobno, lahko pa jih sušimo tudi v šopkih. Sušimo v senčnem, zračnem prostoru, pomagamo si lahko z ventilatorsko pečico ali električnim sušilcem za zelišča (sadje) in s tem pridobimo na času. Hranimo jih v papirnati vrečki v suhem temnem prostoru, če pa smo prepričani, da so rastline dovolj suhe, pa lahko tudi v dobro zaprtih kozarcih ali plastični posodi, ki je primerna za shranjevanje živil.

Pripomočki za kuhanje ”Lučka čaja”:

  • čajnik ali lonec
  • tehtnica
  • štedilnik ali grelnik vode
  • tehtnica
  • cedilo
  • čajna skodelica

Sestavina za pripravo čajne mešanice ”Lučka čaj”

Za 100 g  suhe mešanice ”Lučka čaj”:

  • 50 g svežih listov koprive
  • 20 g svežih cvetov rmana
  • 15 g svežih cvetov bezga
  • 15 g svežih cvetovognjiča

Za pripravo 1 litra čaja:

  • 5 g suhe mešanice zelišč ”Lučka čaja”
  • 1000 ml vode
  • sladkor ali med po okusu

Postopek kuhanja ”Lučka čaja”:

Po tem, ko smo si s pridnim nabiranjem zelišč pripravilo mešanico zelišč, ki vsebuje 50% koprive, 20% rmana, 15% bezga in 15% ognjiča. Mešanico si lahko pripravimo v večji količini in jo imamo na zalogi shranjeno v zaprtem kozarcu ali posodi primerni za shranjevanje živil, papirnati vrečki.

V čajnik stresemo odtehtano mešanico Lučka čaja (5 g) in jo prelijemo z vročo vodo, ki smo jo segreli v grelniku vode ali na štedilniku štedilniku. Pri tem upoštevamo, da, ko voda zavre, jo odstavimo s štedilnika in počakamo 2 do 3 minute, da se malce ohladi in šele nato z njo prelijemo čajno mešanico.

Počakamo najmanj pet minut, nato s pomočjo cedila ves čaj v čajniku precedimo in serviramo v čajno skodelico.

Pomembno
Kuhani čaj takoj precedimo, ker drugače pridobi grenak neokusen okus, če se zelišča predolgo namakajo.

Čaje iz različnih rastlin lahko pijemo v vseh letnih časih, samo nabrati jih moramo v času, ko nam jih nudi narava. Lučka Glaser

Domače čaje si lahko pripravimo sami in jih prilagodimo svojemu okusu in potrebam  našega zdravja.

Ideje za pravilno nabiranje in sušenje zelišč:

  1. Čaj iz tavžentrože.
  2. Čaj iz ameriškega slamnika.
  3. Lučnik za čaj.
  4. Žajbelj za čaj in začimbo.
  5. Čaj iz kamilic.
  6. Čaj iz šentjanževk.
  7. Čaj iz lipovih cvetov.
  8. Čaj iz rožmarina.
  9. Čaj iz listov vinske trte.
  10. Čaj poprove mete.
  11. Bezgovo cvetje za čaj.
  12. Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
  13. Navadni pljučnik za čaj.
  14. Čaj iz smrekovih vršičkov.
  15. Čaj iz listov regrata.
  16. Čaj iz listov oljke.
  17. Čaj iz trobentic.
  18. Čaj za diabetike.
  19. Zdravilen čaj iz kopriv.

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor