Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Dobra misel ali divji origano je divja rastlina, ki kot trajnica raste na robovih gozdov in gozdnih poti in, če se sprehajamo v naravi, nam bo pogled kar sam ustavil na drobnih, rdečkasto vijoličnih cvetovih, ki rastejo ob poteh ali obronkih gozda.

Dobra misel ali origano vsebuje eterično olje, imenovanega timol, vsebuje tudi grenčine, čreslovine, železo, mangan, vlaknine in kalcij, veliko vitamina K in je tudi odličen vir omega-3 maščobnih kislin.

V kulinariki dobro misel ali divji origano uporabljamo tudi kot začimbo. Z njo lahko začinimo vse vrste pečenega mesa in stročnic, ponekod tudi paradižnikove in jajčne jedi.

Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo

Pripomočki za pripravo dobre misli za čaj ali začimbo:

  • sušilec sadja in zelenjave
  • pladenj ali zabojček
  • kozarec, plastična jedilna posoda s pokrovom ali papirnata vrečka za shranjevanje

Sestavine za shranjevanje dobre misli za čaj ali začimbo:

  • dobra misel, ali divji origano v količini primerni našim potrebam

Shranjevanje dobre misli za čaj ali začimbo

Nabiranje vseh vrst zelišč, ki jih bomo sušili in nato suhe shranjevali, moramo prilagoditi vremenskim razmeram, času in kraju nabiranja. Dobro misel ali origano nabiramo stran od prometnih cest in industrije, v sončnem suhem vremenu, v času polnega cvetenja in na področju, ki je obsijano s soncem, da rastlina vsebuje čim več eteričnega olja.

Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo

Dobra misel ali divji origano zraste v višino tudi do 50 cm, zato pri nabiranju uporabimo nož ali škarje, da rastline ne pulimo, saj je trajnica in jo lahko več let nabiramo na istem kraju. Doma vejice pregledamo, odstranimo suhe in poškodovane liste, nato pa osmukamo liste na spodnjem olesenelem delu in odrežemo cvetove, stebla pa zavržemo.

Opomba
Če bomo dobro misel ali divji origano uporabljali kot začimbo, liste zelišča posušimo ločeno od cvetov, saj za začimbo uporabljamo samo liste.

Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo

Zelišče sušimo na pladnju, v senčnem zračnem prostoru, čas sušenja je približno 5 do 6 dni, med sušenjem zelišče vsak dan premešamo, čas je odvisen tudi od temperature zraka, vlažnosti prostora in količini eteričnega olja.

Za hitrejše sušenje si lahko pomagamo z električnem sušilcem sadja in zelenjave, kjer pa temperatura sušenja ne sme preseči 40 °C, oziroma se moramo držati navodil proizvajalca električnega sušilca.

Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo

Posušeno dobro misel ali origano lahko shranimo v kozarce, jedilne plastične posode s pokrovom, če pa smo v dvomih ali je zelišče dovolj suho, pa na začetku lahko uporabimo papirnate vrečke, če pa nabiramo več vrst zelišč je priporočljivo, da embalažo opremimo z etiketo z napisom o vsebini in času shranka.

Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo

Priprava čaja

Za pripravo čaja uporabimo 5 do 6 čajnih žlic posušene ali sveže na drobno narezane dobre misli ali origana in prelijemo z 500 ml vroče vode, pokrijemo in počakamo 10 minut.

Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo

Ni nujno, da imamo zelenjavni in zeliščni vrt, saj veliko koristnih zelišč lahko naberemo tudi v naravi. Lučka Glaser

Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo

Različne rastline imajo tudi različne okuse, poizkusite, naberite jih in si pripravite zanimive domače čaje:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor