Čaj iz jabolčnih olupkov
Čaj iz jabolčnih olupkov je po okusu zelo odvisen od vrste jabolk, ki smo jih uporabili, saj so jabolka lahko sladka ali kisla, toda vonj čaja po jabolkih ostaja enak.
Jabolka v Aziji in Evropi gojijo že tisočletja, in tudi Slovenija ima ugodno lego za rast jabolk, zato je tudi najpogostejši sadež, ki ga pri nas pridelamo. Pridelujemo več vrst jabolk, ki se razlikujejo po barvi, stopnji kislosti, obliki in sestavi.
Olupki jabolk vsebujejo največji delež vlaknin, nekaj vitaminov kot so, biotin, vitamin B6, K in C, od mineralov pa mangan, kalij in železo, zaželeno je da jabolka uživamo sveža skupaj z olupki.
Pripomočki za čaj iz jabolčnih olupkov
- sušilec za sadje in zelenjavo ali ventilatorska pečica
Sestavine za čaj iz jabolčnih olupkov
Za 200 ml čaja:
- 5 g posušenih ali 8 g svežih olupkov jabolk
- 200 ml vode
Priprava čaja iz jabolčnih olupkov
Domača jabolka, za katera vemo, da niso bila v času vegetacije škropljena dobro operemo, posušimo in olupimo. Za kuhanje in sušenje izberemo zdrava jabolka, da so tudi olupki lepi, brez raznih pik in gnilobe. Olupki jabolk nam ostanejo tudi takrat, kadar jabolka olupimo za pripravo raznih shrankov, peciv in drugih dobrot, pri katerih uporabimo olupljena jabolka, shranite jih.
Olupke jabolk naložimo na pladnje sušilca ali ventilatorske pečice. Jabolčne olupke sušimo na največ 60°C, čas sušenja je približno 24 ur, čas pa je odvisen tudi od debeline, vlažnosti olupkov in količine na pladnju.
Posušene olupke shranimo v zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil, če nismo prepričani, da so olupki suhi, jih prvi mesec shranjujemo v papirnati vrečki. Uporabnost posušenih jabolčnih olupkov je najmanj eno leto.
V skodelico damo posušene ali sveže olupke jabolk, jih zalijemo z vročo vodo, lonček pokrijemo in pustimo stati najmanj 15 minut.
Nato čaj precedimo. Čaj iz olupkov jabolk lahko posladkamo s sladkorjem ali medom, toda tudi brez dodatkov je čaj okusen, zelo primeren za jutranji obrok, nadomesti pa lahko tudi popoldansko kavico.
Veliko vitaminov in mineralov se skriva v olupkih jabolka, zato jih ne zavrzite, ampak jih koristno uporabite. Lučka Glaser
Uporaba jabolk v kulinariki je zelo pestra, poglejte nekaj receptov morda dobite kakšno idejo:
- Okusen in slasten zavitek brez sladkorja.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Lahka jabolčna pita.
- Jabolčna pita na hitro.
- Jabolčna omleta.
- Jabolčna čežana s pire krompirjem.
- Jabolčni zavitek.
- Jabolčni ocvirkov zvitek.
- Jabolčna solata.
- Pecivo lene gospodinje z jabolki.
- Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki.
- Pečena jabolka po kmečko.
- Sušenje jabolk.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Jabolčni kompot.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.