Čaj iz jabolčnih olupkov
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz jabolčnih olupkov je po okusu zelo odvisen od vrste jabolk, ki smo jih uporabili, saj so jabolka lahko sladka ali kisla, toda vonj čaja po jabolkih ostaja enak.

Jabolka v Aziji in Evropi gojijo že tisočletja, in tudi Slovenija ima ugodno lego za rast jabolk, zato je tudi najpogostejši sadež, ki ga pri nas pridelamo. Pridelujemo več vrst jabolk, ki se razlikujejo po barvi, stopnji kislosti, obliki in sestavi.

Olupki jabolk vsebujejo največji delež vlaknin, nekaj vitaminov kot so, biotin, vitamin B6, K in C, od mineralov pa mangan, kalij in železo, zaželeno je da jabolka uživamo sveža skupaj z olupki.

Čaj iz jabolčnih olupkov

Pripomočki za čaj iz jabolčnih olupkov

  • sušilec za sadje in zelenjavo ali ventilatorska pečica

Sestavine za čaj iz jabolčnih olupkov

Za 200 ml čaja:

  • 5 g posušenih ali 8 g svežih olupkov jabolk
  • 200 ml vode

Priprava čaja iz jabolčnih olupkov

Domača jabolka, za katera vemo, da niso bila v času vegetacije škropljena dobro operemo, posušimo in olupimo. Za kuhanje in sušenje izberemo zdrava jabolka, da so tudi olupki lepi, brez raznih pik in gnilobe. Olupki jabolk nam ostanejo tudi takrat, kadar jabolka olupimo za pripravo raznih shrankov, peciv in drugih dobrot, pri katerih uporabimo olupljena jabolka, shranite jih.

Čaj iz jabolčnih olupkov

Olupke jabolk naložimo na pladnje sušilca ali ventilatorske pečice. Jabolčne olupke sušimo na največ 60°C, čas sušenja je približno 24 ur, čas pa je odvisen tudi od debeline, vlažnosti olupkov in količine na pladnju.

Čaj iz jabolčnih olupkov

Posušene olupke shranimo v zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil, če nismo prepričani, da so olupki suhi, jih prvi mesec shranjujemo v papirnati vrečki. Uporabnost posušenih jabolčnih olupkov je najmanj eno leto.

Čaj iz jabolčnih olupkov

V skodelico damo posušene ali sveže olupke jabolk, jih zalijemo z vročo vodo, lonček pokrijemo in pustimo stati najmanj 15 minut.

Čaj iz jabolčnih olupkov

Nato čaj precedimo. Čaj iz olupkov jabolk lahko posladkamo s sladkorjem ali medom, toda tudi brez dodatkov je čaj okusen, zelo primeren za jutranji obrok, nadomesti pa lahko tudi popoldansko kavico.

Čaj iz jabolčnih olupkov

Veliko vitaminov in mineralov se skriva v olupkih jabolka, zato jih ne zavrzite, ampak jih koristno uporabite. Lučka Glaser

Uporaba jabolk v kulinariki je zelo pestra, poglejte nekaj receptov morda dobite kakšno idejo:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor