Čaj iz plodov šipka
Čaj iz plodov šipka je sladko kiselkastega okusa in ga po ljudskem izročilu uporabljamo za večanje odpornosti, preprečevanje prehladov, gripe in drugih bolezni z vročino.
Plodovi šipka vsebujejo veliko vitaminov kot so, C, P, B1, B2, F, E in K, poleg vitaminov pa vsebuje tudi karoten, organsko kislino, čreslovino, pektine, sladkor in veliko mineralnih soli.
Največ vitamina je v zrelih plodovih, ki se še niso zmehčali in še niso izgubili živo rdeče barve, čeprav je za pripravo marmelade priporočljivo, da nabiramo že zmehčane jagode, ki jih je oplazila prva slana.
Pripomočki za pripravo čaja iz plodov šipka
- sekljalnik
Sestavine za pripravo čaja iz plodov šipka
Za 1 skodelico:
- 200 ml vode
- 1 čajno žlička posušenega šipka
Nabiranje, sušenje in priprava čaja iz šipka
Plodove šipka za za čaj nabiramo pozno jeseni, ko so plodovi še trdi, zreli in tako primerni za sušenje. Nabiranje šipka je zelo težavno, saj so veje na gosto porasle z bodečimi trni, ki nas ovirajo pri nabiranju. Šipek nabiramo v naravnem okolju stran od prometnih cest in industrije, ki nam onesnažujejo naravo in okolje.
Plodove šipka ki smo jih nabrali razprostremo v eni plasti na pladnju in jih sušimo na zračnem prostoru, med sušenjem jih večkrat premešamo, da se enakomerno sušijo. Zaradi dolgotrajnega sušenja v senci si lahko pomagamo s sušilcem za sadje in zelišča ali ventilatorsko pečico, pri tem pa moramo paziti, da temperatura v času sušenja ne preseže 40 °C. Čas sušenja je zelo odvisen od vremena, debeline in zrelosti plodov.
Da se plodovi šipka hitreje posušijo, si lahko pomagamo tako, da jih še sveže ročno prerežemo.
Pred uporabo posušene plodove šipka s pomočjo sekljalnika na grobo sesekljamo in jih shranimo v posodi s pokrovčkom, ki je primerna za shranjevanje živil, če nismo prepričani, da so plodovi dovolj suhi, jih na začetku shranimo v papirnato vrečko.
Čaj iz plodov šipka pripravimo kot zavretek ali poparek v čajniku ali primerno velikem loncu, za 200 ml vode rabimo 1 čajno žličko na grobo sesekljanih suhih plodov šipka, ki ga po zavretku ali poparku pustimo stati 12 do 15 minut, nato ga precedimo in ga ponudimo, po želji ga lahko sladkamo s sladkorjem ali medom.
Plodovi šipka vsebujejo veliko sladkorja zato ga naprej poizkusimo, šele nato sladkamo, če je to potrebno.
Darove narave lahko nabiramo od zgodnje pomladi do pozne jeseni, uživamo pa jih lahko vse dni v letu. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za nabiranje in pripravo zelišč in plodov, ki si jih lahko pripravimo za kuhanje domačega čaja:
- Čaj iz jagod šisandre.
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Čaj iz zlate rozge.
- Dobra misel ali divji origano za čaj ali začimbo.
- Čaj iz špargljev.
- Lučka čaj.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz ameriškega slamnika.
- Lučnik za čaj.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Čaj iz kamilic.
- Čaj iz šentjanževk.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Čaj iz kapucinke.