Navadni pljučnik za čaj
Print Friendly, PDF & Email

Prehladna obolenja se pojavljajo skozi celo leto, saj smo, v tempu življenja, ki ga živimo skozi celo leto izpostavljeni različnim temperaturnim spremembam in se prehlada hitro nalezemo. Za lajšanje prehlada si že v začetku pomladi pripravimo pljučnik, ki ga po potrebi lahko kuhamo celo leto. Nabiramo ga  v času cvetenja in to liste in cvetove, v čistem okolju stran od prometnih cest in naselji. Pljučnik vsebuje kremenčevo kislino in kalcijevo sol, zato je zelo koristen za pljuča in dihala.

Navadni pljučnik za čaj – pripomočki

  • košarico za nabiranje
  • pladenj za sušenje
  • papirnata vrečka za shranjevanje
  • čajnik
  • skodelico
  • žličko
  • cedilo

Navadni pljučnik za čaj – sestavine

Za 1 skodelico čaja:

  • 1 žlička pljučnika
  • 200 ml vode

Navodilo za nabiranje in pripravo čaja iz navadnega pljučnika

Pljučnik nabiramo sredi dneva, v suhem vremenu, vsaj 2 – 3 dni po dežju, da rastlina že v naravnem okolju izgubi vlago. V naravi naberemo šopke in pazimo, da ne poškodujemo koreninskega sistema, saj tako ne uničujemo narave in nam ta drugo leto spet ponudi vse svoje bogastvo.

Doma rastline pregledamo in jim odstranimo vse slabe liste, odtrgamo liste in cvetove od stebla in jih naložimo na pladenj za sušenje.

Ko smo prepričani da je rastlina, ki smo jo sušili v senčnem zračnem prostoru dovolj suha, to preverimo tako, da jo poizkusimo zdrobiti z prsti, nato jo shranimo v papirnato vrečko in jo postavimo v suh, temen prostor.

Za vsako skodelico čaja, ki ga popijemo kuhamo sveži čaj in to kot poparek ki stoji 5 – 10 minut. Nato ga precedimo in ga pijemo lahko večkrat na dan in to teden dni.

Fotografija kuhanega čaja je za 4 osebe.

 

Veliko zdravja in lepih sončnih dni vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor