Žajbelj za čaj in začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Žajbelj je sredozemska rastlina, ki so jo gojili na samostanskih, grajskih in kmečkih vrtovih. Množično uspeva ob obali in na otokih, pa tudi v vrtovih v notranjosti Slovenije ga najdemo za osebno in družinsko uporabo, da z njim založimo domačo lekarno. V ljudski medicini je bil žajbelj poznan po tem, da so ga kuhali na mleku in s tem napitkom zdravili prehladna obolenja in kašelj. Žajbelj ima močan aromatičen vonj, je grenak, zato ima tudi čaj  močan grenak okus, če ni pravilno skuhan.

V kulinariki je žajbelj manj poznan, nekateri kuharji in kuharice ga uporabljajo kot začimbo za odišavljenje raznih pečenk, mesnih omak in pri vlaganju kumaric.

Pripomočki za nabiranje in sušenje žajblja

  • košara za nabiranje
  • škarje
  • pladenj za sušenje
  •  kozarec, papirnata vrečka ali jedilna embalaža
  • etiketa

Pripomočki za kuhanje čaja iz žajblja:

  • čajnik
  • lonček
  • cedilo
  • tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo čaja iz žajblja

Za 1 skodelico žajbljevega čaja:

  • 6 g svežega ali 3 g suhega žajblja
  • 250 ml vode

Navodila za nabiranje, sušenje in shranjevanje žajblja za čaj in začimbo:

Žajbelj nabiramo v suhem vremenu pred cvetenjem, porežemo daljše poganjke, ki pripravljajo cvet, manjše nastavke pa pustimo, da se grmiček ponovno obraste tako, da nabirek lahko v istem letu ponovimo.

Liste žajblja ki smo jih nabrali pregledamo, razprostremo na pladnju in jih sušimo na zraku v senci, ker so listi precej debeli je treba biti pozoren, da se dobro posušijo, saj je od tega odvisna dolžina trajanja uporabe. Žajblja ne smemo sušiti na temperaturi ki presega 40°C, ker drugače izgubi značilen vonj in čaj postane grenak.

Ko je žajbelj posušen ga shranimo v stekleni kozarec, ali za živila primerni embalaži, označimo vsebino z podatkom o letnici nabiranja, saj je njegova uporaba najmanj eno leto. Če nismo prepričani, da je žajbelj dovolj suh, ga iz previdnosti shranimo v papirnati vrečki. Pred uporabo žajblja je priporočljivo, da se posvetujemo v lekarni o njegovi uporabo, posebno če hkrati uporabljamo zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni.

Navodilo za pripravo čaja iz žajblja:

Čaj pripravimo kot poparek z vodo, ki ima od 80°C do 90°C. Zato, ko voda zavre počakamo par minut in šele nato z njo prelijemo liste žajblja za največ pet minut, nato čaj precedimo. Pitje čaja iz žajblja nam pomaga pri prehladnem obolenju, zdravljenju vnetega grla in sluznice. Uporabimo ga tudi za izpiranje ustne votline in pri grgranju, pri tem razkužimo ustno votlino in si izboljšamo ustni  zadah.

Naj vam žajbelj polepša dan pri zdravju in v kulinariki Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor