Tržiška flika po moje
Print Friendly, PDF & Email

Med turističnim obiskom Tržiča sem se v Kurnikovi hiši preizkusila v pripravi značilne jedi – tržiške flike. Gre za plosko testo kot za kruh, ki je bogato premazano s kislo smetano, posoljeno in posuto s kumino, po želji pa so mu dodani še ocvirki. Tržiška flika je bila odlična, saj je bila pečena v tamkajšni krušni peči.

Takoj, ko sem jo poskusila, sem se odločila, da jo bom pripravila tudi doma. Resda jo doma pečem v klasični pečici, a je vseeno okusna. Poleg peke pa sem po svoje priredila tudi samo jed, saj nam recepta za testo v muzeju niso zaupali, prav tako pa sem izpustila kumino, ker je res ne maram. 🙂 Mož ima rad ocvirke, meni pa je ta poseben kruh zelo okusen že samo s kislo smetano in soljo.

Vsekakor zanimivo in zelo paše k različnim juham, narezkom, kot malica ali zgolj prigrizek, s katerim presenetimo goste ali pocrkljamo sami sebe.

Tržiška flika po moje

Pripomočki za tržiško fliko:

  • čim večji pekač obložen s papirjem za peko

Sestavine za tržiško fliko:

Za 4 flike:

  • 2,5 dl mleka
  • 1/3 kocke svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička bele pšenične moke tip 400 ali 500
  • 300 g bele pšenične moke tip 400 ali 500
  • 3/4 žličke soli
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 240 g kisle smetane
  • po želji žlica ocvirkov

Postopek za tržiško fliko:

Za to značilno tržiško jed najprej pripravimo kvasec. V kozici do toplega segrejemo 2,5 dl mleka (ne sme biti vroče!). Vanj vsujemo žličko moke in žličko sladkorja, premešamo in dodamo 1/3 kocke kvasa, ki jo zdrobimo med prsti. Pustimo približno 10 minut, da kvas vzhaja.

Tržiška flika po moje

Medtem v posodo za gnetenje testa vsujemo 300 g moke in vanjo na sredini naredimo jamico. Po robu enakomerno posujemo pol žličke soli.

Tržiška flika po moje

Ko je kvasec pripravljen, ga vlijemo v jamico.

Tržiška flika po moje

Dolijemo 1 žlico sončničnega olja. Začnemo z gnetenjem, tako da začne nastajati testo za tržiško fliko. Uporabimo lahko kar električni mešalnik in testo gnetemo 7 minut. Potem ga pustimo počivati 1 uro, tako da podvoji volumen. Skledo s testom zavijemo v odejo, da mu bo toplo, lahko pa jo postavimo v rahlo ogreto pečico (za 5 minut jo vklopimo na 50 °C, nato pa ugasnemo in vanjo postavimo posodo s testom, pokrito s kuhinjsko krpo).

Tržiška flika po moje

Ko je testo naraslo, ga zvrnemo na pomokano delovno površino. Na hitro ga pregnetemo in prerežemo na 4 dele.

Tržiška flika po moje

Vsakega oblikujemo v kepico. Na velik pekač položimo papir za peko. Posamezno kepico testa z rokami nežno raztegnemo v disk, debel dober cm. Položimo ga na pekač, tako da bomo nanj spravili vse 4 flike. Vsako testo potapkamo s prsti, tako da v njem nastanejo jamice, ki pa ne smejo segati do dna. Klasično pečico vklopimo na 170 °C.

Tržiška flika po moje

Vsako testo premažemo s 60 g kisle smetane (približno 2 žlici). Kislo smetano bomo lažje lepo namazali na fliko, če jo prej dobro premešamo.

Tržiška flika po moje

Vsako tržiško fliko posujemo še s soljo: porabimo preostalo četrtino žličke soli.

Tržiška flika po moje

Po želji na fliko zdaj dodamo še ocvirke. Originalna tržiška flika je posuta še s kumino v zrnu, ampak meni res ni okusna, zato jo izpustim, po želji pa jo seveda lahko dodamo.

Tržiška flika po moje

Nato pa je čas, da se tržiška flika speče. Pekač položimo v pečico in fliko pečemo pol ure, da testo dobi nežno rjavkasto barvo. Pekač postavimo na pult in fliko položimo na leseno desko. Še vročo razrežemo na večje koščke in jo ponudimo kar na deski ali v krušni košarici. Dober tek!

Tržiška flika po moje

Mi imamo fliko najraje poleg juh, tukaj je nekaj idej zanje:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor