Bel kruh z drožmi
Print Friendly, PDF & Email

Bel kruh z drožmi je rahel, dišeč kruh, vzhajan s pomočjo doma pripravljenih droži ali divjega kvasa, za pripravo ne porabimo veliko časa, vendar moramo dati čas pripravljenemu umešanem testu , da droži optimalno dozorijo v našemu testu, da postane kruh rahel, okusen in zračen.

Priprava belega kruha z drožmi je preprosta, vendar pa mu moramo dati čas, da se s fermentacijo razvijejo pozitivne bakterije, da moko obdelajo in nastane več folne kisline in vitamina B12.

Bel kruh z drožmi

Pripomočki za pripravo belega kruha z drožmi

  • mešalnik za mešanje testa (lahko testo zamesimo tudi ročno)
  • litoželezen lonec s pokrovko, lahko tudi pečemo na navadnem pekaču, navodilo v postopku

Sestavine za pripravo belega kruha z drožmi

Za 1750 g belega kruha z drožmi:

  • 1 kg pšenične moke tip 500
  • 600 ml vode, ki je vsaj 5 ur v posodi, da klor izhlapi in se ogreje na sobno temperaturo (klor pomori droži)
  • 300 g droži
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 20 g morske soli

Priprava belega kruha z drožmi

Pomembno je, da imamo pripravljeno vodo vsaj 5 ur preden jo uporabimo,  iz hladilnika vzamemo droži (moje se imenujejo Lojzek) , v posodo kjer bomo zamesili testo presejemo moko ter jo vzamemo od celote 100 g za gnetenje in oblikovanje testa. V skledo k moki, kjer bomo zamešali testo, sedaj zamešamo sol v presejano moko.

Bel kruh z drožmi

V drugo skledo odtehtamo droži, ki smo jih redno hranili in jim dodamo vodo in vse dobro premešamo. Droži, ki jih bomo shranili  za ponovno peko nahranimo in postavimo v hladilnik.Bel kruh z drožmi

Sedaj naredimo v moki vdolbino in vanjo vlijemo droži z vodo in dodamo olje, vse sestavine dobro zmešamo v gladko zmes. Pokrijemo in pustimo testo počivati 1 uro, da se lepek v moki razvije in se testo lepše poveže in oblikuje.

Bel kruh z drožmi

V eni uri testo tudi vzhaja, sedaj potrosimo delavno površino z moko in testo damo na pomokano površino, testo gnetemo tako, da iz strani prijemamo testo in damo testo iz strani v sredino in tako nadaljujemo, da postane testo gladko, svetlo.Bel kruh z drožmi

Tako pripravljen hlebček položimo v pehar ali v posodo in pokrijemo, da bo vzhajalo še 1 do 2 ure, da droži delujejo in in hlebček vzhaja.Bel kruh z drožmi

Po tem času, ko testo vzhaja, testo preložimo v litoželezen lonec, ki smo ga obložili s peki papirjem in pokrijemo s pokrovko, lonec s testom postavimo v hladilnik na 5 °C , da testo zori in tako postane kruh zelo mehak, rahel, prožen, ker se droži polno razvijejo v 12 urah, še bolje pa je, če testo v hladilniku zori 24 ur. Če zamesite kruh z drožmi vsaj en dan pred peko, boste imeli popoln kruh, ki ga ne boste hoteli zamenjati z nobenim drugače pripravljenim kruhom ali pekovskim pecivom.

Če želimo peči v pekaču, testo po tem, ko ga pregnetemo, položimo v posodo (skledo) in ga pokrijemo, da se testo ne bo na vrhu izsušilo. Posodo s testom postavimo v hladilnik in pustimo na 5 °C , da testo zori in tako postane kruh zelo mehak, rahel, prožen, ker se droži polno razvijejo v 12 do 24 urah. Če zamesite kruh z drožmi vsaj en dan pred peko boste imeli popoln kruh.Bel kruh z drožmi

Če pečemo v litoželezni posodi, pred peko na testu z nožem naredimo zareze, da bo kruhova skorjica pokala, kjer bomo želeli. Pokrito posodo postavimo v hladno pečico in jo vključimo na 250 °C, ko kontrolna lučka ugasne, pustimo peči na tej temperaturi še 15 minut, nato temperaturo znižamo na 200 °C in pečemo še 20 minut, odstranimo pokrovko in pečemo še 10 minut, da se skorjica na vrhu kruha zlato zapeče in kruh je pečen.

Če pečemo na pekaču, testo nežno stresemo iz posode na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in testo zarežemo po svoji želji, da vzhaja in poka, kjer želimo. Če imamo skledo ali lonec, ki ga lahko damo v pečico, potem z njim pokrijemo hlebček v pekaču. Če takšne posode nimamo, na dno pečice postavimo ognjevarno posodo, v katero smo nalili vodo, tako se kruh med peko zaradi pare ne bo izsušil.
Pekač s kruhom postavimo v hladno pečico in jo vključimo na 250 °C, ko kontrolna lučka ugasne, pustimo peči na tej temperaturi še 10 minut, nato temperaturo znižamo na 200 °C in pečemo še 30 minut, da se skorjica na vrhu kruha zlato zapeče in kruh je pečen. V kolikor imamo pekač pokrit, ga pečemo v enakih časovnih in temperaturnih intervalih kot v litoželezni posodi.

Bel kruh z drožmi

Pečen bel kruh z drožmi preložimo na podstavek za ohlajanje, če želimo mehko skorjico, kruh zavijemo v prtiček, da se zmehča, če pa želimo hrustljavo skorjico ohladimo kruh prosto na podstavku.

Bel kruh z drožmi

Domač kruh nam polepša dan, z drožmi pa več dni, ker ostane mehak. Lučka Glaser

Pripravila sem vam povezave za različno pripravljene drožmi ali divji kvas, seveda pa tudi različne kruhe:

Poglejte različne postopke in sestavine za različne kruhe:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor