Shranjevanje kuhanega ričeta
Za shranjevanje kuhanega ričeta, ki smo ga skuhali po receptu “ričet s kranjsko klobaso” se odločimo takrat, ko je količina kuhanega ričeta prevelika in ga ne nameravamo shranjevati z zamrzovanjem za daljši čas, ga shranimo po sistemu vročega vlaganja, v kozarce za vlaganje s pokrovom.
Tako lahko namensko skuhamo večjo količino ričeta in ga shranimo za dni, ko nimamo časa, nekoč smo tako skuhali jedi za na dopust, ko smo kampirali.
Pripomočki za shranjevanje kuhanega ričeta
- hladilnik
- kozarci s pokrovom
Sestavine za shranjevanje kuhanega ričeta
Količina primerna vašemu gospodinjstvu:
- kuhan ričet s kranjsko klobaso (ali po vašem receptu)
Postopek shranjevanja kuhanega ričeta
Kuhan ričet, ki ga imamo namen shraniti, zavremo in ga vročega polnimo v čiste segrete steklene kozarce, če kozarcev ne segrejemo, jih moramo polniti na kovinski podlagi, da ne počijo.
Kozarce polnimo do vrha, pred zapiranjem rob kozarca in notranji del pokrovčka obrišemo s čisto kuhinjsko krpo ali papirnatim servetom. Napolnjene kozarce pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo, ohlajene pa opremimo z etiketo o vsebini in času shranka. Tako napolnjene in ohlajene kozarce shranimo v hladilniku, njihova uporaba pa je najmanj 1 mesec.
Dobra gospodinja si čas in kakšen korak prihrani tako, da določene jedi pripravi in shrani za dni, ko ji primanjkuje časa. Lučka Glaser
Preberite še naslednja recepta za vroče polnjenje že pripravljenih kuhanih živil:
- Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju.
- Jajca vložena v kisu.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Vinogradniške breskve v čežani.
- Breskov kompot za ozimnico.
- V kisu vloženi jurčki.
- Lisičke vložene v kisu.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Breskov sok za ozimnico.
In seveda po postopku vročega polnjenja pripravljamo tudi okusne domače marmelade:
- Breskova marmelada na hitro.
- Kutinova marmelada in sok.
- Borovničeva marmelada.
- Češnjeva marmelada.
- Robidova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Marmelada iz črnega ribeza.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Jagodna marmelada z banano.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Breskova marmelada s stevio.
- Marelična marmelada s stevio.
- Breskova marmelada.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Ribezova marmelada.
- Malinova marmelada.